Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A TVK-nál a 17 darab Opel Astrát valójában nem a kft., hanem a vállalat részére vásárolták meg.

Az átalakuló kft.-k üzletrészeirõl egészen más beszélni, mint a dolgozói tulajdonszerzésrõl a részvénytársaságban. A jelenleg zajló privatizációs folyamatban szó sincs arról, hogy a dolgozókat félrevezették volna, nem volt igény az átalakuló kft.-kben, amelyek 20 és 200 fõsek egyébként, hogy a dolgozók készpénzért tulajdonrészt vásároljanak. Ezt részükre felajánlották.

Amit nyilatkoztam, ami a törvényben van, s ami a TVK-nál történni fog, az, hogy a részvénytársaság privatizációja során, amelyre várhatólag rövidesen - a tavasz folyamán - sor kerül, a dolgozók ugyanazokkal a kedvezményekkel élhetnek, mint a Mol-nál és Borsod-Chem-nél. Higgye el, hogy ebben az ön részére adott felvilágosítás nem volt korrekt, bizonyítható, hogy a kft.-bõl nem kívántak üzletrészt vásárolni, és nem is olyan nagyságrendben vásároltak ki, ami egyébként kedvezõ lenne a kft. tulajdonosi összetételét illetõen.

Ugyanúgy, ahogy a Mol-nál és a Borsod-Chem-nél, lehetséges lesz a kedvezményeknek a maximális az igénybevétele. Egyedi konstrukciót sehol sem lehet alkalmazni, egyedi konstrukció a TVK-nál sem lesz alkalmazva, a privatizációs törvény ezt a kérdést egyértelmûen rendezi.

Fontosnak tartom és szeretném is megerõsíteni, hogy a privatizáció során a dolgozói tulajdonszerzés megvalósuljon, legyen a dolgozónak egyfajta kötõdése, ha nem is döntõ befolyása a vállalat további sorsára. Meg lehet nyugtatni a 4800 dolgozót, hogy február-március hónapban a privatizációs stratégiának és menetrendnek megfelelõen közvetlen tárgyalások folynak, ami egyébként jelenleg is folyamatban van, a helyi érdekképviselettel, a szakszervezeti szervezetekkel. Ugyanúgy, ahogy eddig - tekintettel arra, hogy egyszer sem volt még okom a dolgozói tulajdonszerzésre nemet mondani -, az most is meg fog valósulni.

Kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage