Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar ipar egykori büszkesége, az Ikarusz Autóbusz- és Karosszériagyár szenvedését - egyes pesszimista vélemények szerint haláltusáját - láthatja az, akit egyáltalán érdekel a tradicionális magyar ipar jövõje és jelene - miniszter urat és államtitkár urat bizonyára érdekli.

Most nem arra kívánok választ kapni, hogy miért bocsátanak el ezreket egy olyan gyártól, ahol hajdan 12 ezer darabnál is több buszt gyártottak. Nem az érdekel most - hiszen ezeket a kérdéseket már többször feltettem ebben a Házban -, hogy miért van két végtermék-kibocsátó, miért veszíti el szinte az összes nemzetközi tendert az Ikarus, és hogy miért bocsátanak el annyi embert, hogy az ez éves tervét, amely oly nehezen állt össze, több száz darabbal nem tudja teljesíteni. Nem azt kérdezem, hogy miért csak oly késõn kapta meg a likviditási gondjait enyhítõ hitelt a több tízezer bedolgozó munkásnak is kenyeret adó gyáróriás. Nem arra kérdezek rá, hogy mi várható a privatizációtól - hiszen ezeket már megkérdeztem dr. Suchman Tamás privatizációs miniszter úrtól.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tesz ön és minisztériuma, valamint a magyar kormány annak érdekében, hogy ne tûnjön el az utolsó, nagy hagyományokkal rendelkezõ, egykoron húzó iparág, az autóbuszgyártás? Milyen helyet foglal ez el az ön stratégiai elképzelései között? Fontosnak tartja-e, hogy európai országokhoz hasonlóan, ahol megmentik a nemzeti ipar egy-egy reprezentánsát, átsegítve a privatizáció elõtti és utáni elkerülhetetlen nehézségeken, ez nálunk is megtörténjen, és az Ikarus fennmaradjon? Vagy esetleg úgy kezeli, mint egy nem kívánt veszteségforrást, amelyet gyorsan és lehetõleg még megfelelõ idõben el kell tüntetni, sorsára kell hagyni? Melyek a közeljövõ magyar iparpolitikájának tartópillérei, és ebben milyen szerepe van az Ikarus Autóbusz- és Karosszériagyárnak most, a privatizáció elõtt és most, amikor több helyen sztrájkolnak? Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage