Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igen tisztelt Miniszter Úr! A magyar külpolitika fõ céljai közé tartozik, hogy minél hamarabb az Európai Unió és a NATO tagjai legyünk. Az Európai Unió kulturális, gazdasági és politikai fejlõdésünket segíti, míg a NATO azt a külbiztonságot adja, amely nélkül nincs belbiztonság, egyben a polgárok nyugalmát is biztosítja és - nem utolsósorban - a külföldi tõke bejövetelét is segíti.

Azoknak a tevékenységét, akik ma a NATO-tagság ellen aláírásokat gyûjtenek, akkor lehetne komolyan venni, ha tíz évvel ezelõtt ugyanilyen buzgalommal és szorgalommal gyûjtötték volna az aláírást, követelve a Szovjetunió csapatainak a kivonulását. (Taps. - Közbeszólások: Így van! Így van! Helyes!) Sajnálatos, hogy vannak, akik elfogadták a megszállást és most küzdenek egy biztos NATO- tagság és függetlenségünk biztosítása ellen.

Most azonban csak egy jelenségrõl szeretnék megemlékezni, éspedig az osztrák külügyminiszter úr, Wolfgand Schüssel úrnak nemrégiben tett kijelentésérõl, amelyben nem említette meg Magyarországot azok között az országok között, amelyek felvételét Ausztria az elsõ körben támogatja.

Tudom, hogy a feltételeket teljesíteni kell. Azt is tudom, hogy barátok nélkül nehezen jutunk be az Európai Unióba, és az Európai Unió tagjainak a támogatása elengedhetetlenül szükséges, mert barátok nélkül, elszigetelve nem lehet bejutni, vagy legalábbis sokkal nehezebben jutnánk be. Éppen ezért sajnálattal vettem az osztrák külügyminiszter úrnak ezt a kijelentését.

S bár tisztában vagyok azzal, hogy a nemzetközi politikában a hatalmi, gazdasági és egyéb érdekek sokkal nagyobb súlyt jelentenek, mint az erkölcsiek, mégis úgy érzem, hogy Magyarország esetében van olyan tényezõ, amit a nemzetközi tárgyalásoknál az Európai Unió-beli tagsággal kapcsolatban meg kell említeni, ez pedig az 1956-os forradalom, amellyel a magyar nép nemcsak a kommunizmus összeomlását segítette elõ, hanem az egyesült Európa létrejöttét is. Úgy érzem, ezt az érdemet és érvet a lehetõségek szerint nemcsak ki kell használni, de igenis meg kell említenünk.

Ezért kérdezem a külügyminiszter urat, hogy mit tett és mit tesz azért, hogy az osztrák külügyminiszter úr - aki a következõ választásokig még a kormányban van - ismételten mérlegelje álláspontját, és tegye lehetõvé, hogy Magyarországot a közép-európai országok között elsõként ajánlja az Európai Unió tagságába. (Az elnök poharának megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.) Továbbá - befejezem, köszönöm - kérdezem a külügyminiszter urat, hogy lényegében a tárgyalásoknál - akár az Európai Unió tagságánál is - a lehetõségek szerint használják-e a magyar nép történelmi érdemeit.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage