Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! A kérdéssel kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordultam, amelynek helyettes államtitkárától a következõt tudtam meg.

A kormány 1994. december 8-án hozott egy határozatot a Budapest Bank Részvénytársaság privatizációjáról, amelyet államtitoknak minõsített. Ezt a minõsítést ez ideig nem szüntették meg.

A kormány utóbb, 1994. december 18-án hozott egy határozatot a pénzintézeti rendszer korszerûsítésének irányairól és soron lévõ lépéseirõl. Ez egy belsõ határozat, de se államtitokká, se szolgálati titokká nem minõsítették, és a Budapest Bank tekintetében azt tartalmazza, hogy az állam úgynevezett alárendelt kölcsöntõkét nyújt a Budapest Banknak olyan mértékig, hogy az 1993. december 31-én auditált mérleg szerint a tõkemegfelelési mutatója 8 százalék legyen. Konkrét összeget ez a határozat nem jelölt meg.

Az egyes kérdésekre tisztelettel a következõket válaszolom.

Az elsõre: az elmondottak szerint az úgynevezett alárendelt kölcsöntõke nyújtásáról a kormány egy nem titkos határozatban rendelkezett. Hogy a titkos határozatban mi van, errõl én nem tudok itt beszélni.

A második kérdésre: nincs tudomásom arról, hogy a Budapest Bank Részvénytársaság egykori elnöke államtitokká minõsített információt erre illetéktelen személy tudomására hozott volna, így a harmadik kérdés tárgytalanná vált. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage