Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! A hazánkban kialakult társadalmi, gazdasági helyzetben a lakosság egyre érzékenyebb az ügyeskedõkkel, a közösség rovására tisztességtelenül elõnyt szerzõkkel szemben. Amikor a lakosság terhei egyre növekednek - a magasabb adókulcs, a családi pótlék szûkülése következtében -, úgy vélem, az áldozatot kérõ kormányzatnak is egyre inkább kötelessége az adócsalás visszaszorítása, legfõképpen pedig olyan törvények hozatala, melyek kizárják a visszaélések lehetõségét.

Egy olyan esetrõl szeretnék szólni, melyben bejegyzett alapítványok és egyesületek segítségével adóelkerülések történnek. Ha létrehoznak egy alapítványt és egy önsegélyezõ egyesületet, amely együttmûködik, látszatra úgy tûnik, létrejön egy úgynevezett törvényes adócsalás lehetõsége - hangsúlyozom, hogy látszatra. Ugyanis az alapítványhoz befizetõ, aki egyben az egyesület tagja is, befizetésének többszörösét számolhatja el adókedvezményként azáltal, hogy az egyesülettõl támogatást kap, és ezt is befizeti az alapítványba. Mivel a támogatás adómentes, szja-mentes, saját kiadása nem növekszik, csak az igénybe vehetõ adókedvezmény mértéke.

Tájékozódásom szerint ilyen alapítványok és egyesületek mûködnek az országban, s az általuk a társadalomnak okozott kár becslés szerint már több milliárdos tételre tehetõ.

Véleményem szerint az ilyen ügyletek alapját képezõ szerzõdések érvénytelenek, hiszen tartalmukból egyértelmûen kiderül, hogy az adófizetés elkerülésére irányulnak. A jövõre életbe lépõ szja-törvény valamit segít a helyzeten, mivel a szociális segély adómentességét a társadalombiztosítási törvénnyel összhangba hozza.

Az adóhatóságok azonban e visszaélési forma ellen tudomásom szerint nem léptek fel... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.).., tehát ez nem a jövõt illetõ, hanem jelenlegi kérdés. Ezért kérdezem pénzügyminiszter urat, hogy fel kívánnak-e lépni az általam leírt jelenség ellen, vagy tényleg létezik ilyen törvényesnek tûnõ adócsalás Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage