Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Mintegy három éve a tisztelt Ház már hozott egy olyan eljárási szabályt, amely az adóhatóságot kötelezi az ügyletek valós tartalmának megvizsgálására. Ezt erõsítették meg önök az elmúlt napokban megszavazott azon javaslatunk elfogadásával, amely az adótörvények anyagi szabályai közé is beilleszti a színlelt akciókkal adót csalók elleni fellépés jogi normáit.

Magyarországon - és ezt egyértelmûen ki kell jelentenem - törvényes adócsalás nem létezhet. A képviselõ úr által felhozott színlelt akciók nem törvényesek. A személyiségi jogok, az üzleti és az adótitok tiszteletben tartásával csak figyelmeztethetjük a polgárokat: legyenek óvatosak, ne higgyenek azoknak, akik papírok körbejáratásával ígérnek az amúgy is szûkös pénztárcánkat megkárosító adókedvezményeket.

Jelenleg több adóhatósági és bíróság elõtti peres eljárás van folyamatban, éppen a képviselõ úr által megemlített ügyekben. Remélem, hogy jövõre már nem kell tartanunk ilyen akcióktól, hiszen az új szja-törvény egyértelmûen kimondja egyrészt, hogy az adó mértékét befolyásoló adókedvezmény csak annyiban alkalmazható, amennyiben az alapjául szolgáló szerzõdés, jogügylet tartalma megvalósítja az adókedvezmény célját. Másodszor: ha a felek a szokásos piaci értéktõl eltéréssel vagy színlelt jogügyletekkel kívánják növelni az adószabályok alkalmazásának elõnyeit, azokat az adókötelezettség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni.

Ezzel egyidejûleg az alapítványok, egyesületek kifizetéseinek adózási szabályai is szigorúak lesznek. Úgy gondolom, hogy ezzel kellõ mértékû jogalapot teremtünk az ilyen visszaélések megakadályozására. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage