Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Szocialista Párt indoklását, frakciójának indoklását szeretném tényszerûen közvetíteni a Ház felé.

A Szocialista Párt frakciója a személyi jövedelemadóról szóló törvényt megszavazta. Megszavazta, támogatta azért, mert tudomásul vettük, hogy az szja szoros összefüggésben van a '96. évi költségvetéssel, különös tekintettel arra, hogy a költségvetés bevételi oldalát befolyásoló többi adótörvényrõl gyakorlatilag korábban megszületett a döntés.

Az is világossá vált számunkra, hogy az 1996-os költségvetésben más reális kiadáscsökkentést, vagy más bevételnövekedést, amely nagyságrendileg összemérhetõ lenne az szja-hozammal, felelõsen nem tudtunk beterjeszteni.

S végül: a mai zárószavazásig komolyan vettük a hiány mértékére vonatkozó nyári célkitûzéseinket.

Másodszor: kezdettõl fogva következetesen képviseljük azt az álláspontunkat, hogy a személyi jövedelemadótörvény nem azonos az adótáblával. Többször hangsúlyoztuk, hogy új, egységes, világos és áttekinthetõ szerkezetével a törvény lehetõvé teszi, hogy az adózók könnyebben eligazodjanak a törvényszöveg rejtelmeiben, az új szövegezésû törvény reményeink szerint megkönnyíti, elõsegíti a verbálisan annyira óhajtott magasabb színvonalú adóellenõrzési tevékenységet, persze ez nemcsak ettõl függ, és mindezeket figyelembe véve jó esélyünk lehet arra, hogy szélesedik mind az adóalanyok köre, mind a megfizetett adómérték.

Harmadszor: támogattuk azért, mert a Ház elé került adótábla- és adójóváírási technikai változatokat, ebbe beleértjük a kormány által benyújtottakat is, azok hatásait a képviselõcsoport behatóan tanulmányozta és végül azt a megoldást támogatta, amelyik a terhek nagy részét nem az átlag és akörüli jövedelmû társadalmi csoportokra hárítja, hanem a magasabb jövedelmûek adóterhelését növeli. Felmértük ugyanis, hogy a 20-30 milliárd forinttal kevesebb adóbevételt biztosító adótábla az inflációs nyomás révén ugyanazokat, a körülbelül 400-600 ezer forint sávba esõ jövedelmû tulajdonosokat sújtaná, akiket a szakmailag elfogadható marginális kulcsot tartalmazó adótábla megcéloz. Úgy ítéljük meg, hogy ez jelenti a társadalmilag igazságosabb megoldást, ugyanakkor a többletadó mértéke valójában, ellentétben Torgyán képviselõ úrral, nem sújtja a vállalkozók nagy csoportját, és reményeink szerint megalapozottá teszi az 1996. évi költségvetés bevételi oldalát. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage