Nahimi Péter Tartalom Elõzõ Következõ

NAHIMI PÉTER (MDF): Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja egyértelmûen elvetette a személyi jövedelemadótörvény elõttünk fekvõ változatát. Elvetettük, mert a törvénnyel a kormány is elvetette a sulykot. Míg egyfelõl ugyanis a törvény szorít, sõt túlságosan szorít, addig a másik oldalon jól leírható társadalmi csoportok részére nyitva állnak a kiskapuk. A jó törvény nem ilyen. A jó törvény általános érvényû, és ezért, éppen ezért is általánosan elfogadott. Ha azonban a törvény nyitva hagyja, vagy éppen megnyitja a kiskapukat és mindenkit szorít, aki azokat nem veszi igénybe, akkor éppen a kiskapuk igénybvételére ösztökél. Az viszont, hogy hányan választják majd ezt az utat a következõ adóévben, elõre pontosan fel nem becsülhetõ. Nem tervezhetõk tehát a költségvetési bevételek, megszalad a deficit, elbizonytalanodik a gazdasági környezet. Ez a törvény tehát instabilizál.

Másodszor: az adóztató és adófizetõ viszonya az állam mûködésének egyik jellegzetes szelete. Optimális esetben erre a viszonyra is igaz, hogy egy láthatatlan, ám annál erõsebb közmegegyezésen, társadalmi szerzõdésen alapul. Ha ez a konszenzus hiányzik, az nemcsak a törvény legitimátásának árt, hanem a törvényhozónak is. Márpedig efféle társadalmi szerzõdés ezt az adótörvényt nem jellemzi. Sõt mondhatni, a benne megtestesülõ közmegegyezés tekintetében ez az adótörvény éppen annyira távol áll az elvárható, tehát nem az ideális, nem az optimális, hanem az elvárható adótörvénytõl, mint a diszkont kincstárjegytõl a békekölcsön.

(17.50)

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslatot a kormány terjesztette elõ, a javítani igyekvõ képviselõi indítványokat is lényegében a kormány bírálta el. A most elfogadott törvényért tehát a felelõsséget a kormánynak és az azt támogató képviselõknek kell viselniük. A Magyar Demokrata Fórum tehát e törvény elfogadása ellen szavazott, mert a javaslatot igazságtalannak, a gazdaságot szétzilálónak, lényegi pontjaiban elfogadhatatlannak ítéli. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage