Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Befejezéséhez közeledik egy igen hosszú folyamat, amely több éven és több kormányon át ívelve jutott el odáig, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényjavaslat módosító szavazását megejthessük. (Mozgás, általános zaj.)

Érzékeltem az elõbb a tisztelt Házban, hogy a rövid beszéd igen szívélyes fogadtatásra talált. Éppen ezért szeretném elmondani, hogy mindazokat a magasztos gondolatokat, amelyeket itt összeírtam egy vázlatba - és szerettem volna elmondani a törvény megszületésével kapcsolatban -, ezennel nem mondom el, elállok tõle. (Taps.) Egyetlenegy dologra azonban kérnék néhány perc türelmet - és nem többet.

Szeretnék itt és most köszönetet mondani azoknak az elõdeimnek, akiknek a keze munkája rajta van ezen a törvényen, és maradandóan beépült a jelenleg szavazásra kerülõ törvényjavaslatba. Volt olyan vélemény, amely szerint ezt meg kellett volna tennem a miniszteri expozéban. Azonban úgy gondoltam, hogy egy folyamat végéig el kell jutni, és akkor illik köszönetet mondani mindazon minisztereknek, akik elõttem a felügyeletet ellátták a polgári titkosszolgálatoknál, és munkájuk - mint ahogy az elõbb mondtam - beépült a törvénybe.

Nem szeretném föleleveníteni az általános vita és a részletes vita igen komoly szakmai mélységekbe menõ és hosszan tartó kérdésfelvetéseit és válaszait. Egyet azonban itt is szeretnék megemlíteni: úgy éreztem végig, az elsõ pillanattól kezdve, hogy itt érvek vitatkoztak érvekkel - és nem politika a politikával. Végig lehetõséget adtak képviselõtársaim arra, hogy módosító javaslataikat figyelembe véve jobbá tegyük a törvényt. Mi végig figyelembe vettük ezeket a módosító javaslatokat, és igyekeztünk azokat beépíteni annak érdekében, hogy a teljes Ház minél nagyobb konszenzussal fogadhassa el ezt az elég hosszú ideje hiányként elkönyvelt, részletes szabályozást.

Éppen ezért, képviselõtársaim, azt kérem, hogy a most szavazásra kerülõ és a kormány által támogatott módosító javaslatokat szíveskedjen a Ház elfogadni. Egyben azt is kérem, hogy a kormány támogató csomagjában nem szereplõ, az alkotmányügyi bizottság által késõbb benyújtott négy módosító indítványt is támogassa a Ház - majd ha a szavazás folyamán odaérünk; és egyben, miután ez az utolsó megszólalási lehetõségem e törvény tárgyalása folyamán, kérem, hogy a végszavazásnál is szíveskedjen a Ház a támogatását biztosítani.

Egyetlen rossz hírem van befejezésül: a most következõ szavazás mintegy 65- 67 gombnyomást fog igényelni. Éppen ezért voltam ilyen rövid, hogy az az egy vagy bõ egy óra rendelkezésünkre álljon, és nyugodtan végig tudjuk szavazni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage