Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mai napon Párizs mellett megkezdõdik az a békekonferencia, amely remélhetõleg lezárja a délszláv háborút. Minden valószínûség szerint holnap Párizsban aláírják ezt a történelmi jelentõségû békeszerzõdést, amelynek az aláírása elõl elhárult egy utolsó akadály is a két francia pilóta szabadon bocsátásával.

Én azért merem ezt itt napirend elõtti témaként felvezetni, mert ez egy országos jelentõségû ügy, mert nemcsak Magyarország jövõbeni történetére van igen jelentõs befolyással, hanem a magyar gazdaságra, az emberek életszínvonalára is.

Amikor kitört a délszláv háború, akkor mindenki érezte, hogy itt Kelet- Közép-Európa egész térsége veszélybe került, amikor a trianoni békerendszernek ez a déli oldala összeomlott, és felszabadultak olyan indulatok, amelyek ezt a háborút kiváltották, mindenkiben veszélyérzet volt, különösképen az ott élõ magyar kisebbség miatt.

Sajnálatos módon ebben a háborúban olyan események történtek, fõleg az etnikai tisztogatások révén, amelyeket sajnos abba a sorba lehet illeszteni, amely a XX. századi történelem legsötétebb foltjait jelenti, hogy földrajzi helyiségneveket mondjak: Katyn, Lidice, Auschwitz - ebbe a sorba tudnám illeszteni most már Srebrenicát, ahol még fel nem tárt módon tömeggyilkosságot hajtottak végre.

A magyar közvéleményt kezdettõl fogva foglalkoztatta ez a kérdés, s emberek kérdezték egymástól, hogy miért nem segít a Nyugat, miért közömbös ennek a kérdésnek a megoldása.

Most, amikor végre elérkeztünk a remélhetõleg végkifejlethez, akkor én úgy gondolom, hogy a közvé

lemény aggódásának immár logikus következménye az, hogy Magyarország is tevõlegesen részt vesz majd a békefenntartásban, s annak is külön örülünk, hogy a párizsi békeszerzõdés aláírásánál Magyarország is jelen lesz.

A KDNP frakciója a Honvédelmi Minisztériumban tett látogatása alkalmával tájékozódott arról, hogy milyen körülmények közt folyik a kiküldendõ kontingens felkészítése és örömmel hallotta, hogy ott bizony még a történelembõl is kapnak oktatást, s felhívják figyelmüket ennek az akciónak a történelmi felelõsségére, a békefenntartás történelmi jelentõségére.

Ami mindenképpen ide kívánkozik: az a magyar kisebbség helyzete. Mi úgy véljük, ha valóban megvalósul a béke, akkor a magyar kisebbség helyzete mindenképpen könnyebb lesz, és az ottani autonómiatörekvéseik is jobban valóra válhatnak. Ezt kell mindenképpen a magyar kormányzatnak elõmozdítani.

Külön meg szeretném említeni Kelet-Szlavónia ügyét, ahol még az utóbbi hónapokban is háborús veszély volt, örülünk annak, hogy sikerült ezt is megoldani, és bár ott kezdõdött a háború, végül is nem ott végzõdött, hanem találtak egy olyan megoldást, amelynek alapján talán Kórogy és Szent László magyar lakosai is visszatérhetnek majd.

Egyáltalán a menekültkérdés megoldásában is reménykedünk és reménykedünk abban, hogy a Vajdaságban végül is nem fog megváltozni a magyarság kárára az etnikai összetétel.

Úgy vélem, hogy az európai integrációnk ügyében, ezen belül természetesen a kisebbségi jogok érvényesülése ügyében jelentõs fejlemény ez az esemény. Megemlítem még, hogy remélhetõleg az ujjáépítésben a magyar részvételt is biztosítani tudjuk, ez is fontos kormányzati feladat.

És végül arra a drámai kérdésre, amit a címben jeleztem, hogy "Lesz-e béke Boszniában?", reményemet, de talán meggyõzõdésemet is szeretném kifejezni, hogy lesz, mert amikor a nemzetközi közösség végre így összefog és egy ilyen komoly lépést tesz, amelyben, még egyszer hangsúlyozom, hogy Magyarországnak is részt kell vennie és a parlament határozata alapján részt is vesz... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., akkor valóban jogosan reménykedhetünk abban, hogy végül is béke lesz Boszniában. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage