Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én is adtam be néhány módosító indítványt az elmúlt hetekben a költségvetéshez. Ebbõl még két módosító indítvány maradt állva, kapcsolódó módosító indítványként. Mindkét kapcsolódó módosító indítványt fontos dolognak tartom, hisz olyan problémakört ölel fel egyik oldalon, hogy a szervezetlenség, az intézményrendszer-, információhiány jellemzi ma a magyar gazdaságot, a másik pedig az elmaradott térségek, az ott élõ emberek sorsa.

Az elsõ téma, amihez kérem a támogatást, az elmaradott térségben élõk közlekedésének segítése mégpedig a falugondnoki rendszer továbbfejlesztése, illetve annak bõvítése révén. A Népjóléti Minisztérium fejezetében mintegy 200 millió forint van erre a célra megtervezve, erre kértem még az elõzõ módosító indítványomban mintegy 150 millió forintot, hogy nagyobb részben, több megyére kiterjesztve mûködhessen, hisz ezeken az apró településeken, ahol a lélekszám 500 alatt van, a tömegközlekedés és annak fejlesztése nem várható az elkövetkezõ idõben, és az ott élõ emberek elöregedtek, a mindennapi gyógyszer- és élelmiszer-beszerzés fontos a számukra.

Kérem a költségvetési bizottságot és azokat, akik ezzel a módosító indítvánnyal majd találkozni fognak, hogy kapcsolódó módosító indítványként fejezeten belül mintegy 150 millióval támogassák ezt a kérést, hiszen olyan vidéket, olyan községeket, olyan embereket támogatnak, akik a legjobban rá vannak szorulva erre a támogatásra.

A másik módosító indítványom a hegyközségi szervezetek támogatására vonatkozik. A hegyközségi szervezetek támogatása, úgy gondolom, létfontosságú, hiszen ebben az évben, január 1-jén, illetve március 1-jén lépett hatályba a hegyközségi szervezetek megalakulásáról szóló törvény, és ma a szõlõ- és borpiacon óriási az információhiány és az intézményrendszer kialakulása nehézkes. Ha ez nem fog megerõsödni az elkövetkezõ években, óriási káosz keletkezik a gazdaságban. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy ha egy általunk hozott törvényhez a kezdeti lépéseket nem adjuk meg, akkor a törvény csak írott malaszt marad és nem lesz semmilyen hatása az elkövetkezõ években. Mindkét támogatás fejezeten belüli költségvetési hiányt vagy bevételtöbbletet nem eredményez, és ezért kérem a tisztelt képviselõtársaimat, hogy ezt a két módosító indítványt, az elmaradott térségek és a gazdaság információs intézményrendszer kialakításának érdekében támogassák. Köszönöm szépen elnök asszony. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage