Boross Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOROSS PÉTER, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság kevésbé mélyedt el a részletekben, mint az alkotmányügyi bizottság - mint azt az elõbb hallottuk.

Olyan álláspontra helyezkedett - mégpedig egyhangú szavazással -, hogy általános vitára alkalmasnak tartja ezt a javaslatot. Tette ezt azért, mert elvi álláspontra helyezkedett. Olyan törvényjavaslat érkezett a Házhoz, amely alkotmányos mulasztást hivatott pótolni.

Úgy hiszem, hogy ebben az esetben a nemzetbiztonsági bizottság helyesen látta feladatát, és hangsúlyozom még egyszer, emiatt döntése egyhangú volt. Természetesen a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is elhangzottak fenntartások, illetõleg más véleményekre történõ utalások, s a bizottság tagjai ezt a parlamenti vita keretében óhajtják majd részletesebben kifejteni.

A bizottság tárgyalása során azonban olyan természetû kétely nem merült fel, hogy probléma adódhat két párhuzamosan benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban. A bizottság abban az ismeretben döntött így, hogy mivel a Balsai István-féle javaslat benyújtásának idõpontjában legfeljebb tárcakörözésen volt még - vagy ott sem - a kormány elõterjesztése, ezért a sorrendiségi szabály és a párhuzamos tárgyalás tilalma miatt ennek a törvényjavaslatnak általános vitára való jogosultságához kétség nem férhet.

Hangsúlyozom még egyszer: a bizottság tagjai különbözõ fenntartásukat, illetve ellenvéleményüket szándékaik szerint - ahogy kifejezték - a parlamenti vita során kívánják részletesen kifejteni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage