Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Általam igen tisztelt Kõszeg Ferenc Képviselõtársam! Nagyon sok igazság volt abban, amit képviselõtársam elmondott, fõleg a tekintetben, hogy a korábbi rendszer alatt - mármint a '89 elõtti rendszer alatt - kiket, hogyan és miként ítéltek el. Ezért kellett megszületniük a kárpótlási törvényeknek. Remélem, hogy az ön által említett, kényszergyógykezelést elszenvedett személy is beadta a kárpótlás iránti igényét és megkapta a kárpótlását. A kárpótlási törvényeket - Tóth Károly képviselõtársam véleményével ellentétben - ez a kormány sajnos nem hajtja végre, ezért elégedetlenek a kárpótlásra jogosultak.

Remélem, hogy Kõszeg képviselõtársam beadott számos módosító javaslatot Balsai képviselõtársam indítványához, és adott esetben bõvíti a kört a Duna Televízióval és bõvíti a napilapokkal. Tudniillik a Balsai-féle törvényjavaslatban napilapokról szó sincs, újságírókról ilyen szempontból - példányszámhoz kötve - szó sincs. Elképzelhetõ, hogy valami téves indítvány jutott el önhöz. Lehet, hogy majd át fogom adni azt, ami ténylegesen alá lett írva, és amelyben újságokról egyetlenegy szó sem esik.

Természetesen szükség van arra, hogy a törvény alkotmányos legyen. És hogy szólhat bele egy magáncég által alapított, üzemeltetett újság szerkesztõi gárdájának a kiválasztásába, mûködésébe a Magyar Országyûlés? Azt hiszem, ennek a további részét nem kell képviselõtársamnak indokolni.

Azt is el kell mondanom, ha a bírák esetében képviselõtársam nem tartja rossznak azt a megoldást, hogy a jogorvoslati eljárás során ezen döntés ellen olyan bírák eljárhatnak, akik egyébként ügynökbírák nem lehetnének, az egy visszásság és azt valahogy meg kell szüntetni. Az egy módja - amit Balsai képviselõtársam mondott -, hogy megszüntette magát a kizáró okot; azt ki is lehet terjeszteni. De tessék megnézni a kormány javaslatát, képviselõtársam: abban egyébként a bírákra és az ügyészekre ki sem akarják terjeszteni az átvilágítást.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage