Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fõképpen azért kértem szót, mert szeretném visszautasítani Kövér képviselõ úrnak azokat a szavait és célzásait, amelyeket Bauer Tamás személyére tett. Ezek a célzások annál sandábbak, minél kevésbé érthetõek és áttekinthetõek. Nem lehetett tudni, azt hiszem, senki sem tudta - magam sem tudom -, hogy mik azok a dolgok, amikre célozgatott, és miért mondta azt, hogy Bauer Tamásnak különösen nem volna szabad ehhez a törvényjavaslathoz hozzászólnia. Azt hiszem, az inszinuációnak és az uszításnak a legalpáribb formája az, hogyha valaki olyan dolgokra tesz célzásokat, amelyekrõl maga sem tudja, hogy mik azok.

Egyébként Bauer Tamás személyére vonatkozóan hadd mondjam el, hogy õ kutatóként vagy - hogy a Beszélõt újra és újra szóba hozzam - a szamizdat Beszélõ munkatársaként, azt hiszem, igen sokat tett az elmúlt rendszer gazdasági ideológiájának a lebontása érdekében.

A másik dolog pedig: természetesen egyáltalán nem gondolom azt, hogy Balsai Istvánt felelõssé kellene tenni a világtörténelem valamennyi hibájáért - és azt hiszem, ezt senki sem tette. Az a véleményünk, hogy az elõzõ kormány hozott egy sok tekintetben értelmetlen kompromisszumok eredményeként született, alapjában véve elhibázott törvényt, az Alkotmánybíróság részben hatályon kívül helyezte, és most Balsai István tett egy ugyancsak nem jó javaslatot ezeknek a hibáknak a kijavítására. Errõl van szó. Meg kell találni azt a formát, ami lehetõség szerint teljeskörûen kijavítja a hibákat.

Végezetül pedig, ami a németekkel való összehasonlítást illeti, hadd idézzem Antall Józsefet, aki a maga pártja radikálisainak egyszer azt mondta, hogy "tetszett volna forradalmat csinálni!". Hogy Németországban ez az átvilágítás radikálisabban mehetett végbe, az nemcsak annak a következménye, hogy létezik Nyugat-Németország, hanem annak is - és elsõsorban annak -, hogy Kelet-Németország népe megszállta a Stasi épületeit és archívumait. Hogy sajnáljuk vagy nem sajnáljuk, hogy nálunk ez nem így történt, ez megint történelemfilozófiai kérdés, de egy helyzetben vagyunk, ezzel a helyzettel kell számolnunk, és ehhez mérten kell törvényt alkotnunk. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage