Tóth Károly Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH KÁROLY (MSZP): Elnök Úr! Képviselõtársaim! 1. A "feleslegességrõl" szót ki nem ejtettem a számon. Tehát én nem mondtam, hogy felesleges tárgyalni, ez nem merült fel.

2. A kormány elõterjesztését csak olyan vonatkozásban hoztam szóba, hogy az információs önrendelkezési jog biztosításáról majd akkor fejtjük ki a részletes álláspontunkat, amikor azt a javaslatot tárgyaljuk. Ennél meg se tehetjük, hiszen nincs benne. Épp ez volt az egyik nagyon fontos szempont, amely miatt többször elmondtuk - Toller képviselõtársam is más minõségben, én egyéni hozzászólásként is -, hogy ezt a témakört, az információs önrendelkezési jogot ez a törvényjavaslat semmilyen vonatkozásban nem tudja megoldani; ezt az elõterjesztõ is elismerte. Ezért nem alkalmas arra, nem tud eleget tenni annak a feltételnek, hogy az Alkotmánybíróság állásfoglalásainak érvényt szerezzen. Elfogadom, hogy ezt három-négy-öt törvényben is lehetne megtenni pontonként, de meggyõzõdésünk szerint, ha lehetséges - márpedig megvan rá az esély -, hogy egyetlen törvényben megtegyük, akkor nem szabad négyben vagy ötben.

A hátralévõ negyven másodpercben hadd reagáljak még egy dologra, arra, amit Rubovszky képviselõtársam mondott: a 6. § módosítására. Valóban központi szerepet játszik. Én úgy ítélem meg, hogy önök most döbbentek rá, hogy az 1994. évi XXIII. törvényben önök szerint nagyon szigorúan fogalmazták meg azokat az elvárásokat, amelyek a bizottság tagjává váláshoz szükségesek. A 6.§ módosítása ezeknek az elvárásoknak az enyhítését szolgálná, alig leplezetten az elmúlt hetek politikai vitájának egyik, látszólag törvényes megoldásaként. És amivel teljes mértékben egyetértek képviselõtársammal - elnézést az idõtúllépésért -, az az, hogy a törvény végrehajtható legyen; csak a jelen formájában még nem az.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage