Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Való igaz, úgy látszik, hogy egyesek szelektív emlékezõképességgel vannak megáldva. Tompa képviselõtársam nem akar emlékezni azokra az, úgymond, fogyatékosságokra, amelyek a Ház azon oldalán merülnek föl - mindig csak ezt az oldalt próbálja kritizálni. Ezáltal az objektivitása megkérdõjelezhetõ.

És azt hiszem, ha el fogja olvasni ennek az általános vitának a nyomtatott szövegét - hisz vannak olyan személyek, akik vizuálisan jobban meg tudják érteni a dolgokat, mint hallás útján -, akkor meg fogja érteni, hogy amit én elmondtam - nagyon röviden és nagyon tömören, visszafogván az indulatokat, amelyek ebben a témakörben az emberben idõnként óhatatlanul is fölgerjednek -, az az általános vita leglényegesebb részéhez tartozott. Illetõleg reflektáltam a kárpótlás esetén Tóth képviselõtársam által mondottakra, aki kiejtette a szót és hivatkozott a kárpótlási törvényekre; csak a frakcióvezetõ-helyettes úr akkor véletlenül nem nyomta a gombot és nem szólt az elnök úrnak, hogy tessék rendre utasítani, a tárgyra térni. Vagy: én végighallgattam, mert valóban átérzem azoknak a személyeknek az érzéseit, akikrõl jogesetet elmondván szólt Kõszeg képviselõtársam, hogy hogyan és miként került börtönbe, elmegyógyintézetbe és mi történt vele. Ha úgy veszem, ez sem tartozott szorosan a tárgyhoz - a nagyon szigorúan vett tárgyhoz -, de egyébként messzemenõkig a tárgyhoz tartozott. Ezért egyáltalán nem éltem azzal a lehetõséggel, hogy ügyrendi javaslatot terjesszek elõ, hogy próbálják meg belefojtani képviselõtársamba a szót.

A korábbi Országgyûlésben - bár képviselõtársam erre nyilvánvalóan már nem emlékszik - az ellenzéki képviselõk 50-60 perces felszólalásokban fejtették ki álláspontjukat. Ehhez képest azért egy ilyen lényeges ügyben történõ félórás felszólalás messze nem minõsíthetõ túlzottnak. Én elhiszem, hogy kényelmetlen hallgatni idõnként az igazságokat, ez természetes, mert ön a Magyar Szocialista Párt tagja. De ez önmagában nem ok arra, hogy azt mondjuk, túl sokat beszél az ellenzék és keveset mond; mert a Bokros-csomag kapcsán ennek az ellenkezõje bizonyosodott be.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage