Rockenbauer Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

ROCKENBAUER ZOLTÁN, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja vezetõségének tagja: Dr. Ahmed Fathy Sorournak, az Interparlamentáris Tanács elnökének és Pierre Cornillonnak, az Interparlamentáris Unió fõtitkárának üzenete az Interparlamentáris Unió magyar csoportja fennállásának századik évfordulója alkalmából, Budapest, 1995. december 18-án.

Tisztelt Képviselõ Hölgyek és Urak! Tisztelt Parlamenti Elnök Úr és Alelnökök! Tisztelt Fõtitkár Úr! Az Interparlamentáris Unió számára nagy megtiszteltetés, hogy szerepet vállalhat az Interparlamentáris Unió magyar csoportja fennállásának századik évfordulója ünnepségén. Magyarország egyike volt az Interparlamentáris Unió kilenc alapító tagjának, és ez az Unió jelenlegi 134 tagja között kiváltságos helyet biztosít a Magyar Országgyûlésnek.

A magyar IPU-csoport kitüntette magát az Unió egész történelme folyamán. A csoport elsõ elnöke Jókai Mór, a híres magyar író volt. Az eltelt száz év alatt hat magyar parlamenti képviselõ aktív tagja volt az Interparlamentáris Unió politikát formáló végrehajtó bizottságának, beleértve napjainkban dr. Szûrös Mátyást.

Parlamentjük és csoportjuk több mint száz év alatt vendégül látott és megszervezett három interparlamentáris konferenciát, ezek között magának az Unió fennállásának százéves tiszteletére 1989-ben rendezett centenáriumi ünnepséget.

Más interparlamentáris tanácskozás is volt a Parlament gyönyörû épületében, így legutóbb 1993 májusában "A parlament mint az emberi jogok védelmezõje" címû szimpózium alkalmával.

Az Interparlamentáris Unió ilyen elhivatott és hû tagjai a világ ügyeinek élenjáró szereplõi maradtak, és mindenképpen hozzájárulnak az eljövendõ években is a világ békéjéhez és boldogulásához. Ne felejtsük el azt a kulcsszerepet sem, melyet a magyar csoport játszott az ENSZ közgyûlése legutóbbi, az ENSZ és az IPU közötti hatékonyabb együttmûködésre vonatkozó határozata sikeres elfogadtatásában, melynek Magyarország volt a társtámogatója.

Szívélyes köszönetünket fejezzük ki a nyújtott segítségért, amely a valamennyiünk számára fontos témákban - mint a szabad választások és a demokratikus intézmények támogatása, a fejlõdés elõmozdítása és a nõknek a politikai életbe való mind jobb bekapcsolása érdekében - biztosítja a megfelelõ parlamenti támogatást akkor, amikor ezek a témák a kormányok napirendjére kerülnek.

A parlamentek nagy szerepet játszhatnak a jövõ évszázadban az emberiség elõtt álló kihívásokkal szemben, azonban az önökhöz hasonló tevékeny csoportok kellenek ahhoz, hogy a kihívásoknak a lehetõ legteljesebb mértékben meg lehessen felelni. Dr. Ahmed Fathy Sorour, az Interparlamentáris Tanács elnöke, Pierre Cornillon, az Interparlamentáris Unió fõtitkára. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage