Katona Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA TAMÁS, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elsõ alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Az elmúlt 50 esztendõben rengetegszer idéztük az Egyesült Nemzetek Szervezete alapokmányának a kezdõ szavait: Mi, az Egyesült Nemzetek népei. De tudtuk jól az elmúlt 50 esztendõben, hogy ez voltaképp egy dolgot jelent: Mi, az Egyesült Nemzetek kormányai. És ez az, amin most ideje valamilyen mértékig változtatni.

(15.00)

Hiszen a totalitárius rendszerek, amelyek 1945-ben, sõt utána is még erõsek voltak, lassan eltûnnek az életünkbõl. A parlamenti demokrácia szerte a világon erõsödõfélben van. Nem véletlen tehát, hogy mindazok a szervezetek, amelyekben a kormányok képviselték az egyes országokat, parlamenti dimenziót, parlamenti hátteret növesztettek maguknak. Tessék nem csak a választott Európa Parlamentre gondolni, az Európa Tanács parlamenti közgyûlésére, az Európai Biztonsági és Együttmûködési szervezetre és így tovább.

Egyetlen szervezet volt, amely kivétel maradt: az Egyesült Nemzetek Szervezete. Pedig az Egyesült Nemzetek szerepe most, amikor a politika valóban világméretû, fontosabb mint valaha. Egyre több olyan ENSZ-határozat van, amely a világ szinte valamennyi országának életét befolyásolja, és ahhoz, hogy ez valósággá váljék, ahhoz, hogy megszülessenek minden egyes parlamentben azok a törvények, amelyek ezeken a határozatokon kell hogy alapuljanak, hogy az emberi jogok valóban szerte a világon elterjedjenek és biztosíttassanak, szükség volna arra, hogy legyen parlamenti háttere az Egyesült Nemzetek Szervezetének is. Mivel az Interparlamentáris Unió több mint egy évszázad óta létezik, az ENSZ után alighanem a legszámosabb tagállammal rendelkezõ szervezet, magától adódik az a lehetõség, hogy ez a szervezet ne más legyen, ne most mesterségesen hozzunk létre egy ENSZ parlamenti hátteret, hanem az Interparlamentáris Unió töltse be ezt a szerepet.

Éppen ezért az Interparlamentáris Unió elmúlt három konferenciáján a magyar küldöttség szorgalmazta ezt a megoldási módot, és nagy örömünkre idén augusztus utolsó és szeptember elsõ napjaiban az ENSZ-szel közösen tartottunk egy konferenciát New York-ban, éppen ebben a kérdésben. Az a szerencsés helyzet ugyanis, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének fõtitkára dr. Butrosz Gáli egyiptomi csak úgy, mint dr. Ahmed Fathy Sorour, az Interparlamentáris Unió tanácsának elnöke. Úgy gondoljuk, ahhoz, hogy ezek a törvények a világ valamennyi országában megszülessenek, és hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének visszajelzései legyenek, információvisszacsatolás legyen, ahhoz szükséges, hogy az ENSZ is rendelkezzék ilyen parlamenti háttérrel, és hogy az Interparlamentáris Unió töltse be ezt a szerepet. Így lehet azt a célunkat megvalósítani, hogy a parlamenti demokrácia határozza meg a világ országainak politikai berendezkedését, hogy valóra váljanak azok a törekvések, hogy az emberi jogok e bolygó valamennyi országában érvényesüljenek - mindennek ez egy fontos elõfeltétele lehetne. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage