Mustó István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MUSTÓ ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Körülbelül négy percre kérném szíves türelmüket, persze nehéz négy perc alatt száz évrõl beszélni.

Amikor száz évvel ezelõtt az Interparlamentáris Unió magyar csoportja megalakult, ez a szervezet - mármint az IPU - hasonló volt egy angol klubhoz, az akkori úgynevezett civilizált világ képviselõinek klubjához, egy olyan világban, amely gazdaságilag, politikailag nemzetállamokra volt tördelve, és ahol a nemzetközi életet még elsõsorban és szinte kizárólagosan az államközi kapcsolatok dominálták. Akkoriban egy normális német polgár aligha találkozhatott az életében egy franciával, egy magyar aligha egy angollal, a kapcsolat az államok, kevésbé a parlamentek, az intézmények között, még kevésbé a népek, az emberek között alakult ki. Az elmúlt száz évben, természetesen, ez gyökeresen megváltozott.

Ma, tisztelt Ház, a világ összenõtt. A nemzetközi kapcsolatok hálózatát egyetlen információs, kommunikációs hálózat fogja össze, és minden ami történik, láncreakcióként terjed tovább, a kölcsönös függõség feltartóztathatatlanul növekszik, az ipar nemzetköziesedett, a tõkepiacok határokat nem ismerõ ügyletei a világ minden pontját összekötik egymással és egy anonim világgazdasági szervezettel. Ezen kívül, mármint ezen az anonim világgazdasági szervezeten kívül, nincs fejlõdési tér. A technológia univerzális lett, a környezetszennyezõdések láncolata szintén nem torpant meg egyes nemzetállamok, egyes országok határainál. Nemzetközi lett a közlekedés, az információs hálózat, az árucsereforgalom, a közlekedés, a turizmus, még a terrorizmus, még a maffia is. A felmerülõ problémákat egyetlen állam sem tudja önmagában elszigetelten, saját erejébõl megoldani. A fejlõdés, de a válságok is globális méreteket öltöttek. Így a közös problémák egyre inkább közös érdekeket is teremtenek. Az IPU egyike azoknak a fórumoknak, amelyeken ezek a közös érdekek, ezek a közös szempontok megfogalmazódnak.

Az IPU mindmáig az egyetlen olyan parlamentáris szervezet, amelynek tanácskozásain képviselve vannak a világ minden kontinensének országai, tehát az IPU legalábbis elvben alkalmas a globális, országhatárokon túlmutató problémák megvitatására és kezelésére. Ami az Interparlamentáris Unió konkrét tevékenységét, rendezvényeit, témaköreit illeti, errõl Szûrös Mátyás és Katona Tamás képviselõtársaim már részletesebben beszámoltak. Én csak arra szorítkoznék, hogy megemlítsem, legyünk reálisak, az Interparlamentáris Unióban nem születnek nagy horderejû politikai döntések. De ami talán még fontosabb, itt egy nyílt fórumra találnak és így közelednek is egymáshoz a különbözõ érdekrendek, a különbözõ értékrendek is, azok az értékek, amelyek alapjait képezik a nemzetközi élet fokozatosan kialakuló, mind több társadalomra általa osztott és elfogadott játékszabályainak. Ezek az értékek: a kölcsönös biztonság, a demokratikus elvek alapján álló intézményrendszer, az emberi jogok tiszteletben tartása, valamint a gazdasági és társadalmi fejlõdés. Ezek az értékek túlmutatnak a napi politika konkrét ügyein, bizonyos távlatokat nyújtanak, és ha a kudarcoktól és csalódásoktól nem is mentesen, de szándék szerint hozzájárulnak olyan nemzetközi keretfeltételek megteremtéséhez, amelyek megkönnyítik az emberiség együttélését és talán túlélését is ebben a zsúfolt, szennyezett, szinte áttekinthetetlen és helyenként még mindig embertelen világban.

Akár szeretjük ezt a világot, akár nem, érdemes egy kicsit hozzájárulnunk ahhoz, hogy jobb legyen. Egyszerûen azért, mert nincs másik. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage