Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Közgyûlés! - tudniillik ez most még az Interparlamentáris Unió Magyar Csoportjának a közgyûlése. Igyekszem nagyon rövid lenni, hogy utána a Közgyûlés igen tisztelt tagjai törvényhozói minõségben nekifoghassanak a törvényalkotás nemes munkájának. Azonban még legfeljebb két percet igénybe vennék.

Higgyék el, én sokat gondolkoztam rajta, hogy tulajdonképpen mit is szolgál az Interparlamentáris Unió, mi ez valójában. Most, hogy lassan egy éve részt veszek a munkájában, magamban úgy fogalmaztam meg, hogy ez a képviselõi, a parlamenti munkának az emberi oldala. Az emberi oldala nagy nemzetközi összefogásban és nagy nemzetközi összefüggésekben is.

Valami olyasmit próbálnak ebben a különbözõ országok parlamentjeinek képviselõi érvényre juttatni és kifejezni, ami a napi politikai munkában, a napi politikai harcban valahogy egy kissé háttérbe szorul. A mi esetünkben én ezt egy példával szeretném megvilágítani: sikerült létrehoznunk - és én ezt emberi szempontból is, nemzeti szempontból is egy nagyon fontos lépésnek találom - a finnugor csoportot, amelyben Finnország, Észtország és Magyarország parlamentjének képviselõi vesznek részt. Úgy érzem, ez a három ország népének, képviselõinek, parlamentjének is egy nagyon fontos emberi oldala.

Gondoljuk végig! Itt él Európának ebben a középsõ sávjában, kelet és nyugat között három kis rokon nép: északon a finnek, kissé délebbre az észtek és itt, Közép-Európában mi, magyarok. Itt élünk, három rokon nép, testvér nélkül, gazdag nagybácsik és rokonok nélkül, magunkra maradva. Azt hiszem, ha mi összefogunk és megpróbáljuk a szellemi kincseinket, történelmi hagyományainkat és parlamentáris demokráciánkat valahogy összehangolni, akkor ez egyaránt szolgálja ennek a három kis, testvér nélküli rokon népnek érdekét is és az emberi oldalát is, hogy valamennyien közelebb kerüljünk ahhoz az Európához, amelyet mindnyájan vágyunk és szeretnénk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage