Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Némileg rosszkedvûen reagálok, ugyanis megint egy olyan dologról beszélünk a Házban, ami valójában nem létezik. Csóti György képviselõtársunk felállított egy téves képletet, az ellenzéki frakcióvezetõk pedig ehhez az ügyhöz szólnak hozzá.

A parlamentáris demokrácia Magyarországon nincs veszélyben, éppen ellenkezõleg, a kormánytöbbség többletlehetõségeket biztosított az ellenzéki pártok számára, például a bizottsági helyek elosztásánál, többet, mint amennyi a parlamenti arányuk szerint nekik jár, annak érdekében, hogy megfelelõen képviselhessék a különbözõ ügyekben álláspontjukat.

-

(15.30)

Idetartozik például az alkotmányozási moratórium kimondása, amellyel lemondott a kormánytöbbség arról, hogy ezt a többséget gyakorolja. Idetartozik a vizsgálóbizottságok folyamatos megalakítása, ha az ellenzéki pártok ezt javasolják - az elõzõ parlament idõszaka alatt erre nem volt példa. Idetartozik az ellenzéki javaslatok napirendre tûzése.

Ezért azt gondolom, hogy éppen ellentétes folyamatok zajlanak, nem pedig azok, amelyeket önök állítanak.

A kormány egyébként vállalja a felelõsséget a különbözõ döntésekért, ezt nem kell a kormánytól a parlamentnek átvennie. A parlament kisebbségének sem kell ezt a felelõsséget átvennie, annál is inkább, mert nem felelõs, hanem szerintem felelõtlen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage