Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon csodálkozom a belügyminiszter úr szavain, mert az csendült ki belõlük, mintha az elmúlt néhány hónapban nem lett volna itt a parlament ülésein; különös tekintettel arra, hogy talán nem élte végig azt a néhány hetet és hónapot, amelyben a kormány, még a saját kormánytöbbségét is lehetetlen helyzetbe hozva, késedelmesen terjesztette elõ az alapvetõ törvényeket, amelyek a jövõ évi gazdálkodást megalapozzák.

Ebbõl következõen még inkább felháborító az, ha felelõs politikusok, miniszterek, a kormány tagjai eközben úgy nyilatkoznak meg, hogy igazából a parlament hozta meg a döntéseket - mert valóban, parlamentáris demokráciában a parlamentnél van a döntés. Ugyanakkor ezeket a döntéseket önök, szemben ülõ képviselõtársaim zokszó nélkül és gond nélkül megszavazták. A kormány javaslatait lényegében változtatás nélkül, a szavazógép segítségével juttatták el a döntésig. Ebben a tekintetben a parlament többségi részének - hiszen nem akarom õket ez alól a felelõsség alól feloldani - és a kormánynak a felelõssége közös.

Ezek a tiltakozások, amelyek itt, a Ház elõtt vannak, valóban a kormány, a kormány politikája ellen történnek, de ugyanakkor a többségi kormánypárti képviselõk tevékenységével szemben is - hiszen az ellenzék javaslatait, különbözõ elõterjesztéseit csak mutatóba engedték egyáltalán a Ház napirendjére.

Úgyhogy ennek a figyelembevételével azt gondolom, hogy a kormánypárti képviselõknek ezen kellene elgondolkodniuk, amikor tüntetéseket vesznek észre a Ház elõtt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage