Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tapasztalatom szerint a rádióhallgatók, tévénézõk nem mindig látják és hallják azt pontosan, ami itt a Házban zajlik. Nem tudják például, hogy ilyen esetben ellenzéki képviselõtársaim sem gondolják komolyan, amit mondanak, mert nem derül ki a rádión, a televízión keresztül a gesztusaikból az, ami itt a parlamentben kiderül. Nem hiszem, hogy komolyan gondolhatja egy ellenzéki képviselõ, hogy ma Magyarországon bármi is veszélyeztetné ezen a parlamenten belül vagy a kormány részérõl a többpárti demokráciát. Ilyen állítás nem fogalmazódhat meg ma Magyarországon komolyan.

A másik dolog, amit szeretnék mondani: már rég nem a képviselõ úr nyitó fölszólalásáról esik szó, de az a kifejezés, hogy "szavazógép", mindenképpen visszautasítandó. Egyrészt tényszerûen nem felel meg a valóságnak, másrészt Szájer képviselõ úr - mint jogi ügyekben járatos ember és mint alkotmányos demokráciákat jól ismerõ ember - pontosan tudja, hogy minden parlamentáris demokráciában a kormánypártok és a kormány véleménye között meglehetõsen szoros kapcsolat van, ez a demokrácia mûködésének fontos feltétele.

Ajánlom képviselõ úrnak, képviselõ uraknak, hogy nézzék vissza az elmúlt másfél év döntéseit: hányszor korrigálták a kormánypártok a kormány javaslatát! Nincs miért szégyenkeznünk, nagyon sokszor megtettük. Ajánlom képviselõ uraknak, hogy nézzék vissza az elõzõ négy év döntéseit, és a mostani másfél év döntéseit: álljuk az összehasonlítást az elõzõ kormány ellenzéki javaslatokat fogadó mentalitása ügyében, jóval több ellenzéki javaslatot vettünk figyelembe, mint azt az elõzõ kormány megtette. Köszönöm szépen. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage