Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Az eddigi felszólalásoktól némileg eltérõ tárgyról kívánok megszólalni. A felszólalásom címe: "A szabadságot ért újabb sérelmek."

Kínában, mint az elmúlt napok híradásaiból tudjuk, 14 évi börtönre ítélték Vej Csing-sent. Egy olyan embert ítéltek el, aki olyan elvekért állt ki, amelyeket a magyar parlament valamennyi pártja alapvetõnek tart, a demokrácia fontos elveinek tartja ezeket az elveket. Ez az ember, akit most 14 évre ítéltek el Kínában, 1979-ben egyszer már úgymond - és ismerõs a kifejezés - ellenforradalmi izgatásért 15 évet kapott. 1993-ban kiengedték a börtönbõl akkor, amikor Kína az olimpia megrendezésért versengett, de most ugyanazon vádakkal, ugyanolyan körülmények között, mint korábban, újra elítélték.

Ez az ítélet nyilvánvalóan arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai reformok mindmáig nem érték el azt a pontot - és nemcsak a mi figyelmüket hívja fel erre, hanem a világon nagyon sok mindenki figyelmét, egyebek között természetesen a kínaiak figyelmét is -, ami visszafordíthatatlanná tenné azokat a folyamatokat, amelyeket valóban pozitívan szokás megítélni Kína kapcsán.

A most elítélt a legtiszteltebb ellenzéki politikus Kínában egyrészt múltja miatt, másrészt azért, mert fizikai munkás volt korábban, harmadrészt azért, mert másokkal szemben elutasította az emigráció lehetõségét.

Ezt az embert, tehát Vej Csing-sent 1994-ben Kennedy emberi jogi emlékdíjban, ebben az évben Olaf Palme-díjban részesítették.

Az amerikai kongresszus republikánus és demokrata képviselõi egyöntetûen elítélték ezt a Kínában született ítéletet, ugyanígy járt el a Bundestag és más fontos külföldi személyek is.

Természetesen amikor egy ilyen ügyben megszólalunk a parlamentben, tisztában vagyunk azzal, hogy az államközi és a politikai kapcsolatok két ország között más és más ügy. Nem a két ország közötti államközi kapcsolatokat szeretnénk ezzel akadályozni, nem a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat szeretnénk akadályozni - ezt egyértelmûvé kívánom tenni -, de a két ország közötti kapcsolat sem állhat útjában annak, hogy ilyen ügyekben felemeljük a magyar parlamentben a hangunkat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage