Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az IFOR-magyar csapatok mûködési feltételeivel kapcsolatban kívánok szólni. A mai Népszava fejléces cikke így szólt: "Takarékossági okok miatt mindössze 400 katona utazik."

A tervezettnél mintegy 10-20 százalékkal kevesebb ez a létszám, és az indoklás az, ami igazán mellbevágó: takarékossági indokok miatt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Déjá vum van, három NATO-hadgyakorlat hasonló érvekkel került a magyar fél részérõl lemondásra 1994-ben. Ez a mondat és ez a probléma diplomáciailag, katonailag és államigazgatásilag egyaránt problémákat vet fel. Azt hiszem, nem férhet kétség az önök számára a Fidesz konstruktivitásához a NATO-kérdéssel kapcsolatban, hiszen mindvégig a kormány szándékai mellett igyekeztünk ebben a kérdésben érvelni.

Most azonban el kell mondanunk, hiszen itt kialakult egy olyan helyzet, hogy fejetlenség van a NATO-mûveletek kezelése során, és felkészületlenség tükrözõdik ennek a kérdésnek, a kiküldés kérdésének a kezelésében is; hasonlatosan a parlamenti döntés elõkészítéséhez.

Ami a diplomáciai problémákat illeti, hadd említsem meg azt, hogy a másik három közép-európai ország másfél-kétszer ekkora kontingessel vesz részt, mint az eredetileg tervezett magyar kontingens volt. A takarékosság érvei helyett õk pedig azt mondják, hogy kiemelt feladatnak tekintik a NATO-misszióban való részvételt, hiszen nem másról, mint egy békeszerzõdés megvalósításáról van szó, ami - mint kihívás - elég ritkán adatik meg a magyar hadsereg számára is.

Még azt is meg kell jegyeznem, hogy a magyar kontingens számára a legalacsonyabb a havi járandóság; csak a cseh példát hadd hozzam fel, ott 2100 dollár a havi átlag, míg a magyar kontingensnek 1000 dollár a havi átlaga. Azt hiszem, diplomáciai értelemben állíthatjuk azt, hogy rosszul veszi ki magát ez a kormányzati döntés, és hadd jegyezzem meg azt a reményemet, hogy nem fog drasztikusan tovább csökkenni ez a létszám az elkövetkezendõ hetekben, január végéig.

Ami a katonai problémákat illeti: a kiszolgáló, logisztikai személyzet csökkentését irányozta elõ a Honvédelmi Minisztérium, ami annál is érthetetlenebb, hiszen az elsõ fázisban pont ezt a személyzetet, tehát ezt a logisztikai személyzetet kellene túlméretezni, különös tekintettel az eléggé durva téli körülményekre, ami komoly megpróbáltatást fog jelenteni a magyar csapatok számára.

(16.00)

Ami pedig az államigazgatási problémát illeti, mint tudjuk, két minisztérium két helyettes államtitkára felelõs a misszió levezényléséért, illetve úgy is fogalmazhatnánk, hogy próbálnak felelõsséget vállalni. De az a benyomásom, és minden jel arra mutat, hogy a két bába között elvész a gyermek, és érdemes lenne megfontolni, hogy e misszió koordinálására a kormány kormánybiztost nevezzen ki.

Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Fél lábunk valóban bekerülhet a NATO-ba ezzel a misszióval. Nagyon nagy a jelentõsége, hiszen a négy visegrádi országot megkülönböztetett módon kezeli a NATO, azonban ezt a vizsgát el is lehet bukni. Lehet, hogy ez a vizsga még nem felvételi vizsga, de egy szigorlatnak mindenféleképpen tekinthetõ. Azt hiszem, a kommunikáció területén kellene különösen a koordinációt sokkal hatékonyabb módon megvalósítani.

Összegzésképpen, tisztelt képviselõtársaim, tisztelt miniszter úr, azt hiszem, hogy még egyszer át kellene gondolni a kontingens létszámának lecsökkentését, de az érvelési módot, a takarékosságra való hivatkozást azt viszont, el kellene felejteni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage