Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én az ellenzék vezéralakjához - mint ahogy õ magát ennek a törvénynek a vitájában aposztrofálta - szeretnék fordulni. Bizonyos dolgokban igazat is kell neki adni, mert kétségtelen, hogy ez a törvény nem biztos, hogy úgy jó, ahogy pillanatnyilag van. Ennek az oka tulajdonképpen talán az lehet, hogy ilyen jellegû törvény Magyarországon még sohasem készült, nem volt és ma sincs területfejlesztési törvény.

Tulajdonképpen egyetlenegy fogalomba szeretnék belekötni, ez pedig: "a káosz törvénye". Frakcióvezetõ úr mondandója elején elmondta, mennyire szükség van egy olyan törvényre, amely törvény végre különbözõ tevékenységek, egymástól független tettek között próbál rendet teremteni, hogy megpróbálja a török idõkben már létrejött különbségeket valamilyen módon eliminálni.

(16.50)

Azt gondolom, hogy ez a törvény pontosan azért vált ki ilyen vitát, és az okozza a nehézségét, mert ez csak úgy lehetséges, ha különbözõ törvényekkel már meglévõ törvényekbe valamilyen módon beavatkozik, azoknak a módosításával - azokkal való szinkronitásban természetesen -, de létrehozza azt az intézményrendszert, ami ezt a fejlesztést koordinálni képes. Valóban, szinte lehetetlenre vállalkozik, hiszen olyan intézményt próbál létrehozni, amelyik az állam, az önkormányzatok és a gazdaság között próbál meg egyfajta együttmûködést megteremteni. Ilyen jellegû törvény nem volt, tehát azt gondolom, hogy pontosan azon célok érdekében, amelyeket képviselõ úr elmondott, erre a törvényre rendkívül nagy szükség van.

Az, ami az alapvetõ vádakat illeti, hogy ez esetleg alkotmányellenes volna, bár nem vagyok jogász, azt gondolom - miután az alkotmányügyi bizottság ezt általános vitára alkalmasnak is nyilvánította -, hogy ezek már csak azért sem állhatnak fönn, mert ez nem az alkotmány módosítását jelentené, hanem kizárólagosan a parlament a saját feladataira vonatkozóan, illetve - ami természetesen teljesen joga - az alkotmánnyal egyetértésben, az egyes ágazati miniszterek feladatainak kibõvítésére tesz javaslatot, de azon keretek között, amelyek eddig rendelkezésre álltak. Tehát azt gondolom, hogy itt messze nincs szó alkotmányellenességrõl, hanem kizárólagosan az alkotmány adta keretek kihasználásáról, az ön által is elmondott nagyon jó célok érdekében. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage