Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is engedje meg, kedves Baráth Etele képviselõtársam, hogy megköszönjem az érdeklõdését és a megjegyzéseit, de úgy gondolom, hogy az eredeti álláspontomat mindenképpen fenn kell tartanom. Hogy ez az álláspont mennyire megalapozott, kérném, szíveskedjék megtekinteni a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl beterjesztett törvényjavaslatnak azokat a rendelkezéseit, amelyeket felhívtam, így többek között a 6. §-át, amely azt az alcímet tartalmazza, hogy "Az Országgyûlés feladatai".

Legyen szabad megjegyeznem: az Országgyûlés feladatait a Magyar Köztársaság Országgyûlése jogosult meghatározni. Semmilyen más szerv - bármennyire tisztelem Baja Ferenc miniszter urat, még õ sem - nem jogosult az Országgyûlés feladatait meghatározni.

Ugyancsak a kormány feladataival kapcsolatban - amelyeket a 7. § tartalmaz - kell utalnom arra, hogy a Magyar Köztársaság Országgyûlése által alkotott Alkotmány VII. fejezete foglalkozik a kormányra vonatkozó elõírásokkal. Ezeket nem bõvítheti és nem szûkítheti a területrendezésrõl szóló törvény. Ugyanez vonatkozik a miniszter és más miniszterek feladataira vonatkozó részre.

Tehát itt olyan szembeötlõ alkotmányos sérelemrõl van szó, ahol egy területrendezésrõl szóló törvény egy valóságos alkotmányozási folyamatot hoz létre, ami a "lopakodó alkotmányozás"-nak olyan elképesztõ megnyilvánulási formája, amelyet ez a Ház nem vállalhat magáénak. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage