Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Elnézést kérek, általában nem gyakorlat, hogy reflektáljak a hozzászólásokra - szívesen megvárom a vita végét. Mégis, most indokoltnak tartom, hogy reagáljak Torgyán képviselõ úr felvetéseire. Elõször is szeretném rögzíteni: mint ahogy az expozémban is elmondtam, a miniszter és a kormány semmit az égvilágon nem óhajt meghatározni a tisztelt Háznak. Ez egy törvényjavaslat, amelyet - remélem - a tisztelt Ház majd el fog fogadni, magára nézve kötelezõnek tekinti majd - azok természetesen, akik megszavazták.

Megkérem Torgyán képviselõ urat, hogy ne vitassa el a Ház többségének azon jogát, hogy törvényt alkosson e Házban. Úgy gondolom, hogy ez gyakorlat, és az elkövetkezendõ idõszakban is élni fogunk ezzel a gyakorlattal, elsõsorban azért, mert ez valamennyiünk felelõssége.

Elmondottam az expozéban, ma is fönntartom, hogy azt szeretném, ha ezt a törvényt minél szélesebb politikai és társadalmi konszenzussal lehetne meghozni. Úgy gondolom, ma is él ez a javaslatom, azon kisgazdapárti képviselõk számára is, akik - akár egyéni módon - javaslataikkal segíteni akarják ennek a törvénynek a megszületését. Egyébként természetesen Torgyán képviselõ úr elõtt is ott áll ennek a törvényjavaslatnak a módosítási lehetõsége.

Ami miatt szót kértem: Torgyán képviselõ úr véleményétõl eltérõen ez a törvény rendkívül nagy társadalmi és szakmai elõkészülettel készült, és nem járatja le a tisztelt Házat. Szó sincs olyasmirõl, hogy ennek a törvénynek a meghozatala a tisztelt Ház lejáratása lenne. Egy ilyen törvény megalkotása Magyarország történetében - mint mondottam - sorsdöntõ, és éppen ezért a tisztelt képviselõk büszkék lehetnek arra, ha módosításaikkal együtt létrehozzák majd ezt a törvényt.

Természetesen eszemben sincs megfogadni a tanácsát, és a törvény beterjesztése miatt lemondani - szó nincs errõl; mint ahogy természetesnek tekintem azt is, hogy ha nem is három kézzel, de egy kézzel a végén szavazni fog képviselõ úr - igennel vagy nemmel, szíve joga szerint. De kérem, hogy a törvényt, amely nagyon komoly szakmai elõkészítéssel került ide, ne minõsítse olyannak, amely nem érdemesíti a tisztelt Házat a bizalomra. Úgy gondolom, a törvényt meg fogjuk szavazni, és azt remélem, büszkék lehetünk majd rá. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage