Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Baja Ferenc miniszter úr válaszolt az én területfejlesztéssel kapcsolatos felszólalásomra, majd kétpercesemre és ennek kapcsán kifejtette, hogy ne vonjam kétségbe az õ törvény-elõterjesztési jogosultságukat, és reményét fejezte ki, hogy végül is az általa beterjesztett törvényjavaslatot a Ház elfogadja.

Baja miniszter úr felszólalásával, reagálásával kapcsolatban meg szeretném jegyezni, hogy természetesen mi nem az õ törvényjavaslat-elõterjesztési jogosultságát vitatjuk, hanem arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányát igen nagy körben kívánja módosítani a beterjesztett törvényjavaslat, noha a miniszter úr tudatáig még nem hatolt el az a tény, hogy az õ törvényjavaslat-elõterjesztése jó harminc helyen érinti a Magyar Köztársaság alkotmányát, illetõleg az önkormányzati törvényt, illetve a miniszterek felelõsségérõl és hatáskörérõl szóló törvényeket. Ilyen módon tehát egy olyan alkotmánymódosítási eljárást kifogásulunk mi, amelyet korábban "lopakodó alkotmányozás"-nak neveztünk, s nem törvényjavaslat- elõterjesztési jogosultságot.

Ami az alkotmány-elõterjesztést illeti, ezzel kapcsolatban pedig arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha Baja Ferenc miniszter úr elõterjesztését a Ház elfogadná, rögtön abba kellene hagyni az alkotmányozási folyamatot...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage