Kalmár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KALMÁR PÉTER (MSZP): Tisztelt Ház! Rendkívül elgondolkodtató számomra az az alkotmányjogi felfogás, amelyet frakcióvezetõ úr az imént ismét megerõsített, miszerint egy készülõ törvény összes elõírását ki kellene olvasni a hatályos alkotmány szövegébõl. De úgy gondolom, õ a jogász, gondolkodjék el õ azon, hogy egy ilyen érvelés mennyire áll meg.

Azt szintén elmondotta a szünet elõtti hozzászólásában, hogy véleménye szerint az önkormányzatisággal, végsõ soron az önkormányzati törvénnyel is szemben álló a területfejlesztésrõl szóló törvényjavaslat, mert olyan hatásköri zûrzavart állít elõ, amelyet Torgyán képviselõ úr nem tud értelmezni.

Nos, szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy ez viszont törvénybõl kiolvasható, szó szerint. Az önkormányzati törvénynek a megyei önkormányzatokról szóló VIII. számú fejezete azt mondja, hogy "A térségi, a területrendezéssel kapcsolatos feladatok összehangolásáról a megyei önkormányzat gondoskodik." És teszi ezt azért ez a törvény, mert Magyarországon nincs önkormányzati hierarchia, nincs egymás alá- és fölérendelt önkormányzatok rendszere, ennek következtében a térségi fejlesztési feladatok összehangolásáról valamilyen módon gondoskodni kell.

A törvény ennél pontosabban is meghatározza azt, hogy hogyan, mert azt mondja, hogy "A területfejlesztési feladatok, illetõleg a kormányzati területfejlesztési programok összehangolását a külön törvényben megállapított feladatkörben és szervezetben a megyei területfejlesztési tanács végzi." Tehát az önkormányzati törvény, amely - mint erre hivatkozás történt - kétharmados törvény, ezt a dolgot számunkra kötelezõ érvénnyel elõírja. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage