Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Ivanics István Képviselõtársam! Azt gondolom, hogy a képviselõtársam által elmondottak igazából nem a törvény tartalmáról, céljáról, feladatairól, az abban szereplõ tervezett elhatározásokról szólnak, hanem az egyeztetés folyamatáról. Azt gondolom, tulajdonképpen az ön által elmondottak egy új Házszabály kialakításának elvi alapjait vetették meg. Ezek ugyanis úgy szólnak, hogy abban az esetben, ha bárkinek módosító indítványa van az általános vita lezárása elõtt, akkor vissza kell vonni a törvényt. Tehát tulajdonképpen ezzel egy végtelen folyamatot lehetne elindítani.

A Házszabály nem errõl szól, hanem pontosan az általános vita végéig lehet módosító indítványokat benyújtani. Én tulajdonképpen egy dologgal szeretnék még vitatkozni, mert érintett vagyok benne, hogy a kormányzat kért fel hozzá közelálló képviselõket. Itt nem a kormányzat kért fel hozzá közelálló képviselõket, hanem képviselõk, akik gyakorlatilag a koalíciós pártok képviselõi és más képviselõk is, módosító indítványokat készítettek.

Egy dolgot azonban be kell látni: valóban egy hosszú elõkészítés folyamatának egyfajta kényszere volt ez a módosítóindítvány-csomag, amelynek a benyújtását elhatároztuk. Mégpedig azért - és ezzel a képviselõtársaknak egyet kell érteni -, mert a törvényeket általában a kormányzat megfelelõ egyeztetés után, társadalmi szervezetekkel, civil szervezetekkel, képviselõkkel, másokkal való egyeztetés után, de mindenféleképpen határozott kompromisszumok alapján tudja csak beterjeszteni.

A parlament képes arra, hogy egy kormányzati szinten megjelenõ érdekegyeztetést fölül tud bírálni és valószínû, hogy tisztább érdekeknek tud végsõ soron egy törvényt alárendelni. Ennek a folyamatnak felel meg legjobban most az a Házszabály, amelyet elfogadtunk mindannyian, elég nagy konszenzussal.

Én azt gondolom, semmiképpen nem helyénvaló, hogy a kormányt ebben az esetben a törvény visszavonására szólítsuk föl, hanem tisztelettel szeretném kérni a kereszténydemokrata frakciót, hogy nagyon jó módosító indítványaikkal segítsék a munkát. Én pedig arra teszek ígéretet, hogy a bizottságunkban ennek az igen alapos és pártra való tekintet nélküli elbírálását fogjuk elvégezni, és reméljük, hogy együtt, konszenzussal el is tudjuk fogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage