Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Azért kértem szót, mert szeretnék õszintén reagálni az õszinte felvetésre. Nincs szándékomban a törvényjavaslatot visszavonni. Mégpedig azért nincs, mert azt gondolom, hogy a mostani idõszakban a területfejlesztésrõl és -rendezésrõl szóló törvényt mindenképpen csak nagyon széles konszenzussal lehet meghozni. Én értem a képviselõ úr logikáját, de higgye el: nincs ma olyan társadalmi, politikai, gazdasági helyzet Magyarországon, hogy egy kormányon belül egy papírmértékkel a logika teljes szabályrendszere szerinti törvényt kellene meghozni a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl.

Én a kiutat ott látom, és azt gondolom, ebben a két frakció - a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója -, illetve a két aláíró, Baráth Etele úr és Wekler Ferenc úr gondolom, nyitott, hogy mivel január 15-éig kell a módosító javaslatokat beadni, szerintem indokolt lenne a felvetésekre úgy reagálni, hogy ezt a módosító javaslatot érdemben minden képviselõ kapja meg. Ezt fontosnak tartom.

(18.10)

Ez oldaná azt a zavart, ami itt a parlamentben jelentkezik ahhoz kötõdõen, hogy milyen törvényrõl is tárgyal a Ház, amely értelemben jogosnak vélem a kritikát, ugyanakkor nem kezdeményezném, vagy nem kérném arra a kormányzatot, hogy ezt vonja vissza vagy vigye vissza a kormány elé. Azt hiszem, ezzel idõt veszítenénk, sokkal elõbbre nem jutnánk.

Nagyon sok olyan feszültség van, amely politikai kérdés, amely gazdaságpolitikai kérdés, amely az érdekegyeztetés kérdése, amelynek a végsõ terepe a parlament. Újra ugyanezek a problémák kerülnének elõ egy hónap múlva egy módosított törvényjavaslat esetében. Ezért javaslom azt, hogy a módosító csomagot kapják meg a képviselõ urak, és akkor a vita folytatható a tisztelt Házban.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage