Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Miniszter úr említette, hogy feszültség van ebben a törvényjavaslatban, illetve a vitában. Azt hiszem, ez a feszültség több mint öt éve keletkezett, amikor az elõzõ parlament és a Szocialista Párt, valamint a szabaddemokrata párt megkérdõjelezte a megyék helyzetét. Azt hiszem, innen datálható az a folyamat, hogy a mai napig is - és az elmúlt vezérszónoklati rendszerben is - minden hozzászóló csak-csak visszatér annak a középszintnek a hiányához, ami ha ma meglenne, nagymértékben hozzásegítené ezt a területfejlesztési törvényt ahhoz, hogy pillanatok alatt átmenjen azon a szûrõn, amin éppen át kellene mennie.

De mindenki, aki ehhez a törvényhez hozzászól, fenntartással fogadja a pénzelosztó szerepet - ha egyáltalán lesz majd mit ebben a nehéz gazdasági helyzetben elosztani a fejlesztési feladatokra. Hisz én magam sem tudom, hogyan fog megjelenni majd egy Bodrogköz, egy Hegyköz vagy egy Tokaj-Hegyalja, ahol nem tudnak saját erõt hozzátenni a fejlesztéshez, és bizony, itt a saját erõ lényeges. Szentkuti képviselõtársam hozzászólásában már megjelent - bár nem tudom konkrétan, hogy részleteiben mire gondolt -, hogy 50 százalékkal rendelkezik a központi költségvetésbõl ez a területfejlesztési vagy regionális fejlesztési tanács. Igazából nem értettem, mert nincs elõttem, nem tanulmányoztam át.

Nem hasonló helyzet áll elõ akkor, amikor a személyi jövedelemadóról is megy a harc, hogy hol mennyi maradjon? Ahol a feladat, a probléma, a súlyos munkanélküliség jelentkezik ebben az országban, ott van a legtöbb probléma, éppen ott nincs személyi jövedelemadó, és éppen ott nem tudnak saját erõt pótolni valamilyen módon a fejlesztéshez, vagy ennek a területnek a bármi módon való továbbfejlesztéséhez.

Azt hiszem, hogy két malomban õrölünk ebben a vitában. Mindenképpen tisztán kell látni, hogy jó célt szolgál - mert szükség van rá - a törvény megszületése. A megyei középszint hiánya azt okozta az elmúlt évben, hogy az integratív szerep elmaradt, ezért ezek a területek gazdátlanul maradtak, és ennek a folyamata az, hogy amelyik terület gazdátlanul marad, azt az állam elõbb-utóbb államosítja.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage