Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Én a felelõs és tudós képviselõtársamhoz szeretnék szólni. Az elsõ részében amit elmondott, az tulajdonképpen részben ismétlése volt Torgyán elnök úr által elmondottaknak. Ezzel kapcsolatban csak azt szeretném tulajdonképpen megkérdezni a képviselõ úrtól, hogy az tényleg komoly baj, és ellene mond a parlamentarizmusnak, hogyha az általános vita vagy a részletes vita ideje alatt a koalíciós pártok egyeztetnek és bizonyos módosításokban megegyeznek? Ez természetes, hogy ebbõl a megegyezésbõl ebben a folyamatban elõször kizárják az ellenzéket. De abban a pillanatban, amikor a bizottságok elé kerül, majd a plenáris elé kerül, attól a perctõl kezdve azonos jogúak újra.

Én bevallom õszintén, nagyon szívesen meginvitálom a képviselõ urat a további egyeztetésekbe a koalíciós partnerrel, hogyha ezt a parlamentarizmus megcsúfolásának tartja. Én azt hiszem, hogy ez egyszerûen egy szokás, egy normális eljárás.

Ami a szakmai részeket illeti, végtelen élvezettel hallgattam az enyhén szólva kioktató jellegû elõadást az európai gyakorlatról. Örültem volna, hogyha egyetlenegy olyan európai területre és törvényre lett volna hivatkozás, ami valóban területfejlesztési, tehát nem beruházási, nem vidékfejlesztési, nem ilyen különbözõ törvény, hanem területfejlesztési törvény.

Az az egy objektív, amit el tetszett volt mondani, ami arról szólt, hogy hiányzik ebbõl a célrendszer: én csak azért, hogy a jegyzõkönyv számára ismert legyen, mert úgy látszik, hogy a kiadott törvénytervezet elolvasása nem volt elégséges ennek a befogadásához, ezért fölolvasnám, hogy az ország valamennyi térségében a piacgazdaság kiépítésének elõsegítése, a fenntartható fejlõdés feltételeinek megteremtése, az innováció térbeli terjedése, stb., stb. De egész konkrétan fölolvasnám a feladatok közül azt, amit a képviselõtársam hiányolt, betûrõl betûre visszaolvasnám, amit el tetszett volt mondani, hogy az elmaradott térségek felzárkóztatásának, fejlõdésének elõsegítése, a lakosság életkörülményeinek javítása. Vagy hogy az ország különbözõ adottságú térségei, a társadalom, a gazdaság megújulását elõsegítõ, erõforrásokat hasznosító fejlesztések és így tovább. Én azt gondolom, hogy ez mégiscsak egy vízió, egy tisztességes célrendszer. Az egészet nem tudom, sajnos, felolvasni, pedig biztos, tárgyszerûbb volna, mint ami itt a hozzászólásban elhangzott. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage