Kalmár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KALMÁR PÉTER (MSZP): Elnök Asszony! A vita mai alakulásának egy jellegzetességére szeretném a hallgatóság figyelmét felhívni. Arra tudniillik, hogy sajnálatos módon a törvény tartalmával érdemiekben nem sikerült a mai napon jóformán foglalkoznunk, és ez szöges ellentétben áll a vitának azzal a szakaszával, amikor a vezérszónokok mondták el pártjaik álláspontját a törvényrõl, amikor a Ház történetében példátlan egyetértés látszott kialakulni, amelyre Baráth Etele az MSZP-frakció vezérszónokaként hivatkozott is.

Emlékeztetnem kell arra, hogy a vita ezen szakaszában a Kisgazdapárt vezérszónoka, Pancza István úr is a törvényt olyannak mondotta, mint amely számukra elfogadható, és amelynek egyes részeihez a szükséges módosításokat majd meg fogják tenni.

Ezzel ellentétben a mai napon egy egészen különös politikai jellegû támadás indult meg, nem maga a törvény ellen, hanem a koalíció ellen, úgy gondolom, érzékelvén azt a körülményt, hogy az ajtó egy kissé nyitva van a két koalíciós párt szakmai álláspontja között, az ellenzék a lábát ebbe a résbe próbálja beletenni, és ahelyett, hogy segítené azt, hogy becsukódjék ez az ajtó, tágítani próbálja rajta a rést.

Nagyon különlegesnek tartom azonban azt, hogy az érvelés egy párton belül is teljesen egyenetlen, mert Torgyán képviselõ úrtól, frakcióvezetõ úrtól azt hallottuk, hogy a törvény gyönyörû célokat fogalmaz meg, ámde ez eszközök, amelyeket felsorol, nem alkalmasak ezen célok megvalósítására. Most ugyanebbõl a pártból Rott Nándor úrtól azt hallottuk, hogy nincsenek benne célok, hanem bizonyos eszközrendszer van túlfejlesztve benne. Nehéz ezen eligazodni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage