Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Semmiképpen nem politikai vitát szeretnék folytatni, én a Szabolcs megyei miniszter urat szeretném megszólítani. Azt gondolom, hogy mind a ketten tudjuk, hogy az egyik legfontosabb törvény kell hogy legyen a nemzeti területfejlesztési törvény. Nemcsak Szabolcs megyében élõ embereknek, hanem az ország valamennyi térségének. De talán mi jobban érzékeltük ennek a hiányát eddig. Csak az az érzésem, miniszter úr, hogy most itt egy kicsit a szekér megelõzte a lovat.

Vasárnap este megkaptuk ezt a csodálatos anyagot, amely a Magyar Köztársaság nemzeti területfejlesztésének irányelveirõl szól, és bár csak futólag sikerült átnéznem, de egy remek, nagyon jó hatástanulmányt láttam benne, számokat, statisztikákat, az elmaradottság, a fejlesztés különbözõ fokait bemutatja.

(19.10)

Én nem azt fogom kérdezni öntõl és nem azon vitatkozom, hogy a benyújtott törvénytervezetben milyen célok fogalmazódtak meg, hanem azt kérdezem, hogy hogyan és hol van a mellé rendelt finanszírozási rendszer. A benyújtott törvénytervezet tulajdonképpen egy intézményrendszerrõl szól, egy állandó változó közigazgatási struktúrában. Miniszter úr, szeretnék büszke lenni a szabolcsi miniszterre, hogy valóban egy nemzeti területfejlesztési törvényt fog benyújtani a Háznak. De ez a törvény nem arról szól! Ne legyen presztízskérdés az, hogy most nagyon gyorsan elfogadjunk csupán egy intézményi rendszert - amelyrõl ön is tudja, hogy nagy viharokat kavart akár csak a saját megyénkben, hisz nem kapunk világos választ ilyen kérdésekre, mint régió, kistérségi összefogás, a megye helyzete és szerepe. Talán elõbb valóban le kellene folytatni az ebben megfogalmazott egyeztetõ tárgyalásokat. Ön ennek az anyagnak a felhasználásával nyújtson be egy valóban megfelelõ, hosszú távra szóló, valamennyiünkrõl szóló területfejlesztési törvényt. Tisztelettel kérem, hogy ezt a benyújtottat vonja vissza, de legalább az általános vitát halasszuk el februárra. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage