Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA, a honvédelmi bizottság elõadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A honvédelmi bizottság az Országgyûlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága által elõterjesztett anyagot a mai nap folyamán a bizottsági ülésen megtárgyalta. A bizottság a két változatból egyhangúlag a B-variáció elfogadását javasolja a tisztelt Országgyûlésnek.

A honvédelmi bizottság mint illetékes bizottság a témával kapcsolatban - nemcsak most, de korábban is ennek az egész ügynek a kapcsán - olyan érveket és indokokat sorakoztatott fel, amelyekbõl, engedjék meg, hogy nagyon röviden csak néhányat ismertessek önökkel.

Az elsõ és talán a legfontosabb az - csatlakozva a külügyi bizottság elnöke által elmondott gondolatokhoz -, hogy e felelõsségteljes kérdés kapcsán a választópolgár van-e olyan helyzetben, hogy - döntéseként a kérdés adott vonatkozásában, teljes ismeret birtokában, tud-e igent vagy nemet mondani.

Azt hiszem, tisztelt képviselõtársaim elfogadják, hogy a napokban, azt megelõzõen, hogy a Ház alelnöke átvette az íveket, küldték Brüsszelbõl azt a tanulmányt, amely átfogja mindazokat az elképzeléseket, amelyeket ma a NATO vezetõi azzal kapcsolatban összegeznek, hogy milyen általános elvárások teljesítésével válhatnak egyes országok a NATO tagjaivá. Ugyanebben az idõben vagy ezt követõen vált ismertté az Európai Unió és más európai integrációs szervezetek úgynevezett fehér könyve. A honvédelmi bizottságban - a külügyi bizottsággal megegyezõen - alapvetõen az volt a véleményünk, és az a javaslatunk, mindenféleképpen szükséges, hogy az ország közvéleménye és a parlament is ismerje meg ezeket a tanulmányokat ismerje meg, lépjen a közvélemény elé, és amikor majd eljön annak az ideje, hogy a teljes követelményrendszert az ország választópolgárai is megismerik, akkor e nagyon fontos kérdésben aktuális lesz a szavazás.

Ugyanakkor most, amikor a választópolgár elõtt nincs olyan tényanyag, amely alapján a döntése megalapozott lehetne, inkorrektnek érezzük egy ilyen szavazás végrehajtását.

A második gondolat, amellyel nagyon röviden szeretnék foglalkozni: a bizottság korábbi ülésein ugyancsak vita tárgyát képezte, hogy a késõbbiekben, amikor ez már kellõképpen megtörtént, egy ilyen szavazásra kerüljön sor ebben a kérdésben; ezzel, mint ahogy itt az elõterjesztés fogalmaz, a honvédelmi bizottság is egyetért.

Mindezek figyelembevételével, tisztelt képviselõtársaim, a mai honvédelmi bizottsági ülésen a jelen lévõ 16 képviselõ egyöntetû szavazásával az elõterjesztett határozati javaslat elfogadását kéri a tisztelt képviselõktõl. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage