Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmányügyi bizottság alkotmányértelmezéssel, valamint a népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvény értelmezésével olyan megállapításra jutott, hogy e kezdeményezés alapján ügydöntõ népszavazást nem lehet kiírni.

Az alkotmányügyi bizottság azzal a kérdéssel fordult tehát a külügyi bizottsághoz, valamint a honvédelmi bizottsághoz, hogy véleményalkotó, véleménynyilvánító népszavazás kiírásának feltételei a két bizottság szerint megvannak-e.

A Honvédelmi Minisztérium a bizottság kérdéseire válaszolva tehát olyan aspektusból közelítette meg a kérdést, hogy tudunk-e olyan információkról, állnak-e rendelkezésünkre olyan információk, amelyek akár a véleményalkotáshoz is segítséget nyújthatnak a választóknak. Hadd utaljak arra, amire már a képviselõ urak - az Országgyûlés két bizottságának elnöke, valamint a honvédelmi bizottság elõadója - utaltak: a NATO bõvítésérõl szóló tanulmány foglalkozik - ha nem is konkrétan, de általánosságban - a NATO-hoz való csatlakozás majdani feltételeivel.

Ezeknek a feltételeknek a sorában, ha jól emlékszem, az ötödik csoportban szerepelnek - olyan csoportok után, mint a parlamentáris demokrácia, a civil kontroll, és hadd ne folytassam - azok a feltételek, amelyek a hadseregre vonatkoznak: ezek a kompatibilitás kérdéseivel foglalkoznak. Azonban a kompatibilitás feltételeit ezek nem nevesítik meg konkrétan, tehát nem mondják meg azt, hogy például a fegyverzetek korszerûsítése terén milyen változtatásokat kell eszközölni, hanem csak általánosságokban beszélnek errõl.

Így tehát nem lehet ma forintban sem meghatározni, pénzben sem kifejezni, hogy mennyit kell a hadsereg korszerûsítésére fordítani annak érdekében, hogy a kompatibilitás feltételeinek ilyen oldalról a Magyar Honvédség megfeleljen.

Márpedig, amennyire az aláírásgyûjtõk érvei ismerhetõk, az érvek között nagy hangsúllyal szerepel, hogy azokat a pénzeszközöket, amelyeket a NATO-hoz való csatlakozás érdekében a honvédség korszerûsítésére kell fordítani, a társadalomban más célokra lehetne felhasználni. Tehát egyik oldalról nem lehet ma információkat adni ahhoz, hogy valaki el tudja dönteni, milyen ráfordítások szükségesek a kompatibilitás érdekében; a másik oldalról: nem lehet ma választ adni, hogy ugyanakkor a csatlakozásnak milyen hozadékai vannak, hiszen az ország védelmének egy integrációban történõ megszervezése ugyanakkor olyan elõnyökkel járhat - és remélhetõleg majd olyan elõnyökkel is jár -, amelyek az esetlegesen szükséges pluszbefektetéseket, ha ilyenek lesznek, messzemenõen ellensúlyozzák. Azért teszem hozzá, hogy "ha ilyenek lesznek", mert hiszen tudjuk, hogy a NATO-hoz való csatlakozás nélkül is korszerûsítések szükségesek a honvédségben.

E szempontok figyelembevételével a Honvédelmi Minisztérium úgy foglalt állást a honvédelmi bizottságban, hogy nem tud ma olyan információkkal rendelkezésre állni, amelyek akár a véleményalkotáshoz is hozzájárulnak. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

(19.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage