Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Rubovszky képviselõtársam joggal aggódik akkor, amikor attól félt bennünket, hogy sorozatos alkotmánysértés hibájába esik ez a tisztelt Ház. Bárki joggal aggódhat akkor, ha a kormányt attól óvja, hogy sorozatos alkotmánysértéseket követ el. (Pokorni Zoltán: Volt rá példa!) Hozzá kell tennem azonban azt is, hogy tényszerûen jó néhány megállapítása, az aggodalmon túl, nem igaz.

Az Alkotmánybíróság próbáját az úgynevezett Bokros-csomag jó néhány eleme valóban nem állta ki. Azonban azóta is folyik az a szakmai vita, amely elméleti, gyakorlati, a rendszerváltás gazdasági problémáit felvetõ alkotmányossági kérdéseket taglalja, és végül is az alkotmányjogászok többsége nem jutott dûlõre abban, hogy valójában melyik álláspontot foglalja el.

Ugyanez vonatkozik arra az aggodalomra, amit a költségvetéssel kapcsolatos elõzetes alkotmányjogászi véleményekrõl mondott képviselõtársam. Valójában készültek ilyen anyagok. Én úgy gondolom, az önök birtokában is ott vannak, mint ahogy a miénkben is. Hozzá kívánom tenni, hogy az adótörvényekkel és a költségvetéssel kapcsolatosan elenyészõ volt a szakmai mûhelyeknek és a kiváló professzoroknak az elõzetes aggodalma vagy féltése attól, hogy az Alkotmánybíróság próbáját nem állják ki ezek a törvények.

És még egyet szeretnék megjegyezni. Tényszerûen nem igaz az, hogy a kormányzó pártok és ez a parlament nem fogadja ez ellenzéki módosító indítványokat. Rubovszky képviselõtársunk sok javaslatát támogatta már ez a parlament, és az alkotmányügyi bizottságban pedig rendszeresen támogatjuk javaslatait, mint ahogy minden olyan konstruktív ellenzéki módosító indítványt, amely az ország hasznára lehet. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage