Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Érdeklõdéssel vártam Gyimóthy képviselõtársamnak az agrárgazdaság égetõ gondjairól beharangozott napirend elõtti felszólalását. Hát, egy csokrot hallottunk, bár a megfogalmazásból inkább ilyen szénakazal- jelleg alakult ki.

Néhány olyan jellegû észrevétel is elhangzott, amely vélhetõleg tényszerûen sem fedi a valóságot. Gyõr-Moson-Sopron megyére hivatkozva állította Gyimóthy képviselõ úr, hogy gond van ezzel a falugazdász-gazdajegyzõi átalakítással. Legjobb információim szerint éppen az említett megyében ma valamennyi gazdajegyzõ egészen egyszerûen nem más, mint volt falugazdász. Az kétségtelen tény, hogy ott, abban a megyében öttel kevesebb gazdajegyzõ van, mint ahány falugazdász volt valamikor, de ez messze nem a felét jelenti.

Azt hiszem, az teljesen közismert tény, hogy a gazdajegyzõi hálózat a Magyar Agrárkamara szervezeti keretei között dolgozik. Úgy gondolom, kellõ helyen informálódni lehet errõl, és ehhez még a parlament is hozzájárul, mert az agrárkamarákkal idõnként az õáltala kívánatosnál is gyakrabban foglalkozunk.

Ami az integráció fontosságát illeti, azt hiszem, nem igényel különösebb magyarázatot, hogy enélkül versenyképes, exportorientált agrárgazdaság egészen egyszerûen elképzelhetetlen.

Szétesett - fogalmazott Gyimóthy úr. Szétverték - fogalmazok én, de azt hiszem, nem is az az érdekes, hogy szétesett-e vagy szétverték, hanem a legfontosabb az, hogy ezt az integrációt igenis össze kell rakni. Ehhez azonban a magának való gondolkodás helyett az idõnként a gondolkodjunk együtt mentén kialakított együttes cselekvés valószínûleg elõbbre vinne.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage