Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Gyimóthy Géza képviselõ úrnak a gazdajegyzõk átszervezésére és számarányának, ismertségi körének felvetésére nem kívánok részleteiben válaszolni, hiszen ezt a mezõgazdasági bizottság elnöke megtette. Személyi körben majdnem ugyanaz, mint akik korábban falugazdászként dolgoztak. Létszámuk 90 százaléka az elõzõ évihez képest.

Az integráció a következõ évi költségvetésben mintegy másfélmilliárd forintnyi külön támogatást fog élvezni, szövetkezeti integrációs tevékenység koordinálása címen. Nagyon kérem a tisztelt ellenzéki képviselõket, ha ennyire fontosnak tartják önök is az integrációt, akkor ennél a tárgyalásnál és ennél a költségvetési beállításnál ne hivatkozzanak arra, hogy ez az integráció már megint egy kolhozosítást fog célozni. Ez a kis- és egyéni termelõknek a fokozott védelmét jelenti. Nyilván olyan vagyonnak a létrehozásával, amelyet oszthatatlan szövetkezeti vagyonként kell kezelni a jövõben, hogy az adott területen termelõknek mindig az adott infrastrukturális érdekeit tudja ez szolgálni.

Az állattenyésztésnél 1996-tól a rét és legelõ külön támogatást fog kapni aranykorona értékben, körülbelül 4 és 5 ezer forint közötti összeget hektáronként, ami az eddigi állattenyésztési eredményeket látszik igazolni, és ami a termelésben igen komoly jelentõséget kap, már csak azért is, mert a termelõi árak 28,5 százalékkal emelkedtek a mezõgazdaságban. Ezzel szemben az ipari input oldal áremelkedése mindössze 126 százalék volt. Tehát itt van egy 2 százalékos agrárolló-zárolás.

Az információs rendszer, amelyet Csépe képviselõ úr érintett, az Agrárkamara keretében fog kiépítésre kerülni. Ehhez 80 millió forintot már átutaltunk, és a továbbiakban ezt az egész rendszerkiépítést német kormánysegély fogja segíteni. Ma beszéltem a kamara fõtitkárával. A következõ év elsõ felére az ország felén már az információs rendszert ki fogják tudni építeni.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(9.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage