Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A hazai sajtót lapozgatva többször támad az az érzésünk, hogy a kormány jelenlegi gazdaságpolitikája sikertörténetekkel van tele. Sikertörténet a költségvetés konszolidálása, sikertörténet a külkereskedelmi deficit lefaragása, és egy ilyen sikertörténetnek indult, a sajtó hasábjait böngészve, legalábbis még a múlt esztendõben az állami tulajdonú bankok eladása.

Nos, elöljáróban mindenképp szeretném leszögezni, hogy a Fidesz azon pártok közé tartozott, amelyek 1991-ben a pénzintézeti törvény megalkotása elõtt hangsúlyozták, kiemelten hangsúlyozták más pártokkal együtt, hogy szükség van az állami többségû, az állami tulajdonú bankok privatizációjára. Szükség van, mert ezek a bankok rosszak, veszteségesek, nem képesek alkalmazkodni a megváltozott piaci viszonyokhoz, és ezeknek a bankoknak a feltõkésítése, konszolidációja -és így tovább - jelentõs pénzeket von el az államkasszából az adófizetõk kárára.

Mindezen túl meglepetéssel értesültünk a sajtó hasábjain arról, hogy a kormány most mégis egy bank eladását kezdeményezte. A tárgyalások folynak; az ezekrõl a tárgyalásokról kiszivárgó hírek szerint ez az adásvételi szerzõdés meglehetõsen hátrányos, meglehetõsen rossz a magyar államra nézve.

Mirõl van szó, tisztelt Ház? Önök elõtt is ismert, hogy a Budapest Bank eladásáról már jóval korábban hírek kaptak szárnyra. Szó volt arról, hogy több komoly pénzintézet érdeklõdik a Budapest Bank többségi tulajdona iránt; szó volt itt egy holland bankról, vagy szó volt egy ír bankcsoportról, bankkonzorciumról. Mindezekbõl azonban nem lett semmi.

Közismert az is, hogy a bank a hazai bankéletben, bankszektorban meglehetõsen jó hírnévvel bír. Ugye, közismert az a vélekedés, hogy egy kiváló szakmai vezetésû bankról van szó; ez indokolta többek között annak idején azt is, hogy a bank távozó vezetõje egy jelentõs összegû, 16 milliós végkielégítést vegyen fel. Nos, mindezek alapján nem egészen értjük, nem egészen világos számunkra, hogy akkor mi indokolja ennek a megkötés alatt álló szerzõdésnek jó néhány pontját.

Értetlenül állunk az elõtt, hogy a bank napvilágra került, kiszivárogtatott hírek szerint 15 milliárdos vételára hogyan került meghatározásra. Úgy ítéljük meg, hogy az elmúlt esztendõben történt tõkeemelések, alárendelt kölcsöntõke- juttatások ennél az árnál jóval magasabb vételi ár elérését tennék lehetõvé. Arról már nem is beszélek, hogy egy ma napvilágot látott hír szerint 87 millió dolláros vételár lesz a bank 60 százalékos tulajdonáért az eladási ár. Ha ezt a jelenleg aktuális napi árfolyamon számolják, tisztelt képviselõtársaim, még a 12 milliárd forintot sem éri el ez a vételár. Ez tehát azt jelenti, olyan módon jár el az állam, minthogyha valaki egy lakást adna el, arra a lakásra korábban 4 millió forintot költött felújításra, és azt végül 3 millió forintért adná el.

Nem egészen értjük, mi indokolja azt, hogy egy olyan amerikai társaság jelentkezik ezért a bankért vevõnek, amelynek a nemzetközi pénzintézeti kapcsolatai elég gyengék, pénzintézeti tevékenységgel nemigen rendelkezik. Egy ilyenrõl tudunk, Ausztriában egy bankot tart tulajdonában ez a csoport, azonban - a hírek szerint - ettõl most kíván megszabadulni. Miért kívánja akkor a magyar állam egy olyan csoportnak eladni ezt a tulajdont, amely jelenleg pénzintézeti tevékenységet nem folytat.

Nem egészen értjük azt sem, hogy milyen szerzõdési feltételek indokolják azt, hogy ez a bankcsoport bármikor kiszállhat ebbõl az üzletbõl, ha meggondolja magát, és azt a pénzt, amit ide befektet, hitellé alakítja át. Méghozzá olyan hitellé, ami a hírek szerint libor plusz 3 százalék fölött van, s a magyar állam ennél jóval kedvezõbben tud hiteleket felvenni. Tehát ha az egész szerzõdés meghiúsul, egy rendkívül kedvezõtlen hitelnyújtási feltételek mellett kapunk valamilyen hitelt.

Véleményünk szerint, a Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint egyetlenegy dolog indokolja ezt a meglehetõsen sietõs szerzõdés-megkötést, az, hogy a 12 milliárd forintos tõkejuttatást ebben az évben, várhatóan ez év végéig, a legutóbbi meghosszabbítás szerint, vissza kell juttatni az ÁPV Rt.- nek. Tehát a bank vezetése részérõl és a kormány vezetése részérõl is igen erõs szándék van arra, hogy ezt a szerzõdést minél hamarabb, még a tõke- visszajuttatás elõtt megkössék

Mindezek alapján, tisztelt Ház, a Fidesz-Magyar Polgári Párt egy levéllel fordult a miniszterelnök úrhoz, hogy vizsgálja felül e szerzõdés megkötésének a körülményeit. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage