Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA, a számvevõszéki bizottság kisebbségének elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A számvevõszéki bizottság kisebbségi véleményével egyetértõk sajnálattal állapították meg azt a már ismert tényt - errõl az elõttem szólók is beszéltek -, hogy a kormány - az államháztartási törvény elõírásainak nem megfelelõen - a társadalombiztosítás jövõ évi költségvetési tervezetét csak november 17-én nyújtotta be a parlamentnek. Az elõírás szerint szeptember 30-án kellett volna, egy idõben a központi költségvetéssel.

Annyiban egyetértettünk a többségi véleménnyel, amelyet most hallottunk, hogy valóban olyan jogszabályi mechanizmus mûködik, amely igen megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi ennek a teljesítését. Azonban ez a jogszabályi háttér már igen régen fennáll, és ebben a kormányzati ciklusban a múlt évben is szembenéztünk ugyanezzel a problémával. Emlékeztetek rá, hogy a társadalombiztosítás költségvetése végül is csak az idei év elsõ félévének végén készült el, tehát tulajdonképpen a múlt év hasonló idõszakában, a múlt év végén már ismeretesek voltak ezek a problémák. Ennek ellenére a kormányzat nem tett lényeges lépést arra, hogy megkezdje ennek felszámolását.

Arra is szeretnék rámutatni a kisebbségi vélemény alapján, hogy itt nem egyszerûen egy eljárási problémáról van szó, hanem nagyon komoly tartalmi probléma van emögött, hiszen ismeretes, hogy ez év társadalombiztosítási költségvetési elõirányzatában nullszaldó szerepelt. Ezzel szemben várhatóan 30-40 milliárdos hiány lesz, ami az államháztartás összesített hiányát jelentõsen fokozza. A most beterjesztett költségvetésben szintén nullszaldó van, amellyel kapcsolatban már elhangzottak itt nyilván megalapozott vélemények, hogy ez sem lesz tartható. Ilyen körülmények között ez év végén egy igen fogas kérdéssel áll szemben a parlament. Az áthidaló javaslatot a szociális bizottság már beterjesztette, lényegében az már megvan. Itt pedig a költségvetés tárgyalásánál a kisebbségi vélemény az volt, hogy végül is ennek a beterjesztett költségvetésnek olyan sokfajta módon kell módosulnia - hogy valamiképpen az azóta bekövetkezett jogszabály-módosításoknak is megfeleljen - , hogy sokkal célszerûbb lenne ezt visszavonni és újat beterjeszteni.

A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott, reméli, hogy módosító indítványokkal majd a képviselõk ezt javítják. Ez a "javítják" szó megütötte a fülemet, mert itt nem errõl van szó. Minden törvényt javítani, feljavítani kell ahhoz, hogy végül is el lehessen fogadni, ez természetes. De itt valami egészen másról van szó. Itt tulajdonképpen két külön csatornán folyt az elõkészítés. Az önkormányzatok, hiszen ez a feladatuk, saját berkeiken belül elfogadtatták a költségvetést, ezt, amint hallottunk, a kormány postásként beterjesztette. Ugyanakkor a másik csatornán pedig folytak azok a jogszabály- módosítási elõkészületek - és végül is most már a parlament a módosító indítványokat meg is szavazta -, amelyek sajnos ebben az eljárási módban nem találkoztak igazán egymással.

Ezért mi, a kisebbségi véleménnyel egyetértõk, úgy gondoltuk, hogy most nem lenne helyes ennek a tárgyalásnak a megkezdése. Úgy véljük, ha ez a törvényjavaslat most visszavonásra kerülne és a téli szünet után beterjesztésre kerülne az új, most már a jogszabály-módosításokat megfelelõen figyelembe vevõ javaslat, akkor tulajdonképpen szintén elérhetõ , hogy az a téli szünet után minél hamarabb megszülethessen. Tehát mi nem értettünk egyet azzal a felfogással, hogy ezzel tulajdonképpen olyan hátrányt szenvedne ez a törvényjavaslat, amely nagyon káros.

Ellenkezõleg, aggódunk amiatt, hogy ezt a törvényjavaslatot immár képviselõi vagy bizottsági módosító indítványokkal fel lehet-e úgy javítani, hogy megfelelõ legyen. Ezért a számvevõszéki bizottság kisebbsége tulajdonképpen a szociális bizottság többségével ért egyet - ez egy elég ritka helyzet -, mely szerint szükséges lenne ennek a törvényjavaslatnak a visszavonása. Még annyit szeretnék hozzáfûzni, hogy az ennek az évnek a végén kialakult helyzetért alapvetõen nem az önkormányzatokat, hanem a kormányt tartjuk felelõsnek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage