Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Amint az ismeretes, a Független Kisgazdapárt ellenezte, hogy magyar katonai egységek akár utász-, akár mûszaki alakulatként - akármilyen elnevezéssel - a délszláv válság rendezésében részt vegyenek. Ugyanis meglátásunk szerint anélkül, hogy ténylegesen a trianoni békediktátum következményeinek bizonyos felülvizsgálatára sor kerülne, magyar egységeket a volt õsi magyar területekre küldeni olyan kockázattal jár, amelynek a következményei - nagy valószínûséggel prognosztizálhatóan - koporsóknak rövidesen történõ visszaküldésében fognak realizálódni.

(14.10)

Úgy gondoljuk, nem megnyugtató az a megoldás, amely mûszaki és egészségügyi egységekkel való hozzájárulásra történt utalás következtében végül is arra szûkült le, hogy az egészségügyi ellátásban nem veszünk részt, ellenben aknafelszedésben vesznek részt a magyar egységek. Ezt mi munkaszolgálatosi tevékenységnek tekintjük, figyelemmel arra, hogy ezt - a háborús viszonyokat követõen - mindig is munkaszolgálatos egységekkel végeztették el.

Úgy gondoljuk, ezen nem változtat az a tény sem, hogy az utak mûszaki állapotának, járhatóságának fenntartása is a mi feladatkörünkbe tartozik, mert hiszen ezt sem tartjuk sokkal különb feladatnak az elõbbieknél.

Ezek után két kérdésem van, miniszter úr. Nem tartja-e megalázónak magyar egységeknek kvázi munkaszolgálati státuszban õsi földjeinkre küldését? A másik kérdés pedig: változtat-e a szomorú tényen az útkaparói feladatok ellátására vonatkozó megbízásunk is? Várom a válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage