Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Miniszter Úr! Bár kérdésem több mint két hete már azonnali kérdésként jelentkezett, de úgy érzem, jelenleg sem vesztett aktualitásából.

Mint az köztudott, 1995. december 31-én megszûnik a tokaji tv-adó 4-es csatornáján a mûsor sugárzása. Az itt élõ hegyaljai és hegyközi emberek vételi lehetõsége eddig is bizony minõségileg eléggé kifogásolható volt és a televízió 2-es mûsora több településen nem is volt fogható, jelenleg sem.

Bár néhány helyen kisteljesítményû televízió-átjátszó állomásokat építettek, de a hegyek között, a hutai településeken - Kishuta, Nagyhuta, Óhuta és hadd ne soroljam tovább - nem jelentett megoldást ez sem mintegy tíz községben.

Ezekben a községekben óriási a munkanélküliség és a szegénység. Az önkormányzatok sem bõvelkednek pénz dolgában, bár a környék természetes szépsége, a zempléni hegyek különlegessége, az idegenforgalom és a turisták számára az elkövetkezendõ idõben egyre vonzóbbá válhat. Emellett az itt élõ embereknek a falusi turizmus fejlesztése bizonyos fokú megélhetést jelenthetne az elkövetkezendõ években. Bizonyos kezdeményezések elindultak a kábeltelevízió fejlesztése irányába, de az idõs és kevés jövedelemmel rendelkezõ nyugdíjas emberek nem tudják ezen költségeket felvállalni, bármennyire is szeretnék.

Az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése ezen vidéken, községekben nem lehetséges a televízió vételi lehetõségének kiépítése nélkül.

A kereszténydemokraták úgy gondolják, hogy az itt élõ embereknek és minden embernek joga van ott élni, ahol született, az igazságosság elvét figyelembe véve pedig az államnak kötelessége az esélyegyenlõséget biztosítani. Ezek az emberek nem másod- vagy harmadrendû állampolgárai az országnak.

Kérdezem ezért miniszter urat, van-e esélyük az itt élõ embereknek a televízió jobb vételi lehetõségének kiépítésére és valamilyen pénzügyi támogatásra, hogy tudják majd a Magyar Televízió közszolgálati adását december 31-e után is nézni. Köszönöm szépen elnök úr. Kérem a választ. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage