Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Valóban, februárban egy napirend elõtti felszólalásban szó volt már Komló térségének a problémáiról és felismerve azt, hogy egy bánya bezárása sok minden olyan területfejlesztési szempontot és területpolitikai problémát vet fel, amit kezelni kell, természetesen mi is úgy gondoljuk, hogy az ön által citált 1007/1994-es kormányhatározatnak a végrehajtása és a konzekvens végrehajtása szükséges azért, hogy ennek a térségnek a problémáit megoldjuk.

Szeretném elmondani a képviselõ úrnak és valamennyi képviselõtársamnak, hogy 1994-ben ez a térség összesen 772,4 millió forint állami támogatásban részesült és 30 millió forint valóban elkülönítésre került. Hozzáteszem azt is, hogy ez a 30 millió forint ennél sokkal több, ugyanis 7 projekt összesen 25,4 millió forint szerzõdéssel került lekötésre. Ezen kívül ez év második felében 11,8 millió forint került továbbá megítélésre. Ez azt hiszem, hogy meg is haladja azt a 30 millió forintot, amit a képviselõ úr említett, bár hozzáteszem, hogy tárcánk álláspontja szerint ennél, ha és amennyiben több projekt van és több támogatásra van szükség, úgy azt a TEFA-ból, a Területfejlesztési Alapból megítélhetõnek tartjuk.

Szeretném arra is felhívni a képviselõ úr és képviselõtársaim figyelmét, hogy ezeknek a problémáknak a megoldására terjesztettük elõ azt a területfejlesztési törvényt, amit a tegnapi napon is tárgyalt a tisztelt parlament. Ez valóban segítené nemcsak Komló térsége, hanem Magyarország valamennyi térsége hasonló jellegû problémáinak a megoldását. Ezért talán engedje meg képviselõ úr, hogy ehhez Széchenyi szavait is idézzem, aki azt mondta, hogy "Nem elég a törvényeket megfogalmazni, azok iránt szimpátiát is kell kelteni." Köszönöm képviselõ úr azonnali kérdését, ezzel is talán egy kicsi szimpátiát tudtunk a területfejlesztési törvény iránt kelteni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage