Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Engedje meg, hogy az elõzményekrõl szólva elmondjam: a lóversenyágazat gazdasági helyzete a kilencvenes évek elejétõl folyamatosan romlott, a tevékenységet végzõ szervezetek '94-re általános csõddel fenyegetõ állapotba kerültek. A Nemzeti Lóverseny Kft. veszteségei 1992-94 között megközelítették az 1 milliárd forintot.

Az ÁVÜ, illetve jogutódjaként az ÁPV Rt. a Szerencsejáték Rt.-tõl '95 áprilisában az említett társaságokat rendezetlen pénzügyi és gazdálkodási viszonyok, illetve évek óta elmaradt döntések következményei között vette át. A most elkészült válságkezelési és fejlesztési koncepció ezért tartalmazza a Nemzeti Lóverseny Kft. elmaradt szanálásának végrehajtását, a gazdasági szabályozók módosítását, a mainál célszerûbb szervezeti rend kialakítását, és a jövõbeni fejlesztés lehetõségének alternatíváit.

Képviselõ úrnak az a kérdése, hogy mi lesz a Kerepesi úti ügetõpálya sorsa, a koncepció témái közül a legfontosabbak egyikére kér választ. Egyszerûen fogalmazva arra, hogy a szanáláshoz, a tevékenység stabilizálásához és a fejlesztéséhez szükséges mintegy 1 milliárd forint forrást a Nemzeti Lóverseny Kft. vagyona értékesítésével vagy más úton - költségtakarékossággal és racionalizálással, mûködõtõke célszerû konstrukcióba történõ bevonásával - biztosítsuk-e. Meg kell mondani, mindkét megoldásnak vannak elõnyei és hátrányai, támogatói és ellenzõi is. Az elkészült koncepció a nehezebb megoldást, a stabilizációt és a veszteségek felszámolását, a nagy értékû ingatlanállomány védelmét és állami tulajdonban tartását, a ma hiányzó országos fogadóhálózat kiépítéséhez pedig vállalkozói tõke bevonását javasolja. A Kerepesi úti ügetõpályát tehát az ÁPV Rt. nem kívánja eladni - ez képviselõ úr feltett kérdésére a rövid válaszom.

Hangsúlyozom és alá kívánom húzni azt is, hogy alaptalanok azok a több újságban is megjelent híresztelések, melyek szerint napirenden van a lóversenyágazat privatizációja, vagy valakinek érdekében áll a veszteségek fenntartása azért, hogy a nagy értékû fõvárosi ingatlanokat elenyészõ összegekért megvásárolhassák - és folytathatnám. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage