Pálos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PÁLOS MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Részvénytársaság 1995. augusztus 23-i lejárati határidõvel pályázatot írt ki a szolnoki székhelyû Kõolajkutató Részvénytársaság 51 százalékos részvénypakettjeinek, és ezzel az rt. feletti többségi jogok tulajdonjoga megszerzésének a privatizációjára. Az ÁPV Rt. igazgatósága még a pályázati határidõ lejárta elõtt, egész pontosan 1995. augusztus 7-én ismeretlen okból a határidõt szeptember 27-éig meghosszabbította. A privatizálandó részvénytársaság jegyzett tõkéje 1 milliárd forint, 1200 embert foglalkoztat, 4,5 milliárd forint hazai forgalmat és 1 milliárd forint értékû exportot produkált a társaság. Ennek az utóbbi években 2-300 millió forintos nyeresége volt, 100 millió forintot meghaladó összegû osztalékot fizetett be az ÁPV Rt. kasszájába, ezenkívül rendre fizette a terhére elõírt társadalombiztosítási járulékokat és adókat.

A tenderre három pályázat érkezett az ÁPV Rt.-hez. Az elsõ a vállalkozás dolgozóiból alakult konzorcium volt, amely - kihasználva az MRP kínálta lehetõséget - 612 millió forintos készpénzes ajánlatot tett banki garanciával, ami a névérték 120 százalékának felel meg. A pályázat minden szempontból megfelelt a törvényes követelményeknek és a tenderkiírás feltételeinek.

A második egy budapesti székhelyû kft., amirõl csak annyit tudhat meg a pályázatok bontásáról felvett közjegyzõi okiratból a jámbor olvasó, hogy 700 millió forintos ajánlat mellett vette volna meg a részvényeket.

A harmadik egy ugyancsak budapesti székhelyû kft., 750 millió forintos ajánlattal. Ezt a pályázatot az Arhangelszk Geológia Hungária Szolgáltató Kft. nyújtotta be, amely 1 millió forintos törzstõkével alakult szeptember 8-án. Az alapító okiratot szeptember 14-én adták be a cégbírósághoz, és a cégbejegyzés csak október 13-án történt meg. (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Kérdésem a következõ: hogy lehetett gyõztesként kihirdetni és odaítélni a pályázatot egy nem létezõ és éppen ezért semmiféle jognyilatkozat megtételére nem jogosult pályázónak?

Második kérdésem: mi volt az indoka annak, hogy az... (Az elnök poharának az elõzõnél erõteljesebb kocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) - legalább a kérdéseimet hadd tegyem fel, elnök úr! (Derültség a bal oldalon.) ...ÁPV Rt. indokolás nélkül meghosszabbította a pályázatot?

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage