Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Megfogadva államtitkár úr válaszát, most szakmai alapon próbálom megválaszolni a kérdéseket... (Derültség.) Valójában 4 hónapon belül 4 gazdája volt a telepnek. Így lett a 4 milliós telepbõl 85 milliós telep. A színlelt szerzõdésre irányuló szándékot bizonyítja, hogy a Tüzép Rt. és a pécsi Baumat Kft. között létrejött szerzõdés 2. pontjában az a kitétel szerepel - idézem -: "vevõ az ingatlant továbbértékesítés céljából vásárolja meg". Ugyanez a kitétel szerepel a Baumat Kft. és a Holzex Kft. között létrejött szerzõdés 2. pontjában is. Az eladó, a Tüzép Rt. tehát jól tudta, hogy milyen céllal történik az eladás. Érdekes módon a Tüzép Rt. felügyelõbizottságának három pécsi lakos is tagja lett. Így érthetõ, hogy nem tûnt fel nekik a turpisság, a színlelt szerzõdés.

További érdekesség, hogy az rt. könyvvizsgálója szintén pécsi, Sasvári László, aki egyben a második vevõ, a pécsi Baumat Kft. könyvvizsgálója is. Miután az eladónál is, a vevõnél is õ vizsgálta a könyvet, igazán tudnia kellene, hogy a 30 millió miért nem folyt be az ÁPV Rt. pénztárába.

A pécsi Baumat Kft. ügyvezetõje - Gáspár Gyula - egyben a Fordan-Invest Kft. befektetési tanácsadója. Már említésre sem méltó, hogy a Tüzép Rt., a pécsi Baumat Kft. és a Fordan-Invest alapító okiratát ugyanaz a személy, dr. Szalai Gábor pécsi ügyvéd készítette. Másrészt súlyos törvénytelenségek történtek az ÁVÜ-nél, amikor 1991-es becsértéken adta el az ingatlant 1994-ben - tudniillik az értékelés nem lehet három hónapnál régebbi -, amikor a szerzõdésbe nem építettek be megfelelõ biztosítékot az ilyen esetek megelõzésére, amikor nem támadta meg a Baumat Kft.-vel kötött színlelt szerzõdést bíróság elõtt az ÁPV Rt.

Az országgyûlési képviselõknek az elsõdleges kötelességük felhívni a figyelmet a jog hézagaira és a korrupcióra, nem pedig az, hogy saját érdekükben kihasználják ezeket. A mai napig nem hozta meg a parlament a képviselõi összeférhetetlenségi törvényt, így nyugodtan lehet a zavarosban halászni.

Miután az ügyben az ÁPV Rt. részérõl nem történt meg a büntetõ-feljelentés, ezért nem tudom elfogadni a választ, és kérem képviselõtársaimat, hogy a Ház becsületének (Az elnök csenget.), tisztaságának megõrzése érdekében ne fogadják el a miniszteri (Sic!) választ, hogy ezt az ügyet a parlamenti bizottság vizsgálhassa meg. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage