Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm kérdését, mert lehetõséget ad számomra, hogy az Országgyûlésnek is beszámolhassak e fontos szerzõdés megszületésérõl. A gödöllõi és váci primér körzetek közcélú távbeszélõ szolgálatának ellátására nem egészen három hónappal ezelõtt, szeptember 27-én írtam alá a szerzõdést a Digitel 2002 Részvénytársasággal. Az aláíráskor az vezérelt, hogy véget vessek annak az áldatlan állapotnak, ami e körzetekben kialakult - képviselõ úr ezt jellemezte -, amely lehetetlen és megmagyarázhatatlan helyzetet eredményezett a telefonra várakozók számára. Csak megjegyzem, hogy ezt a helyzetet egy meglehetõsen elhamarkodott döntéssel az elõzõ közlekedési kormányzat teremtette, mint ahogy ez eléggé közismert.

A cégbíróságon bejegyzett részvénytársaság még decemberben átveszi a távbeszélõ szolgáltatást a Matáv Részvénytársaságtól, tehát még ebben a hónapban. A szerzõdés a következõket tartalmazza. A gödöllõi primér körzetben '96. július 31-tõl, a váci körzetekben pedig '96. szeptember 30-tól kell az igények 90 százalékát a koncessziós társasághoz történt jelentkezéstõl számított hat hónapon belül kielégíteni. Az igénylõk további 8 százaléka részére pedig 12 hónapon belül kell a távbeszélõ állomást felszerelni. Ezek meglehetõsen kemény feltételek. A koncessziós szerzõdés feltételrendszere és biztosítékai tekintetében megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra, hogy azoknak, akik a belépési díjat megfizették, az érdekei ne sérüljenek. A szerzõdés egyértelmûen rögzíti, hogy akiknek korábbi befizetése meghatározott idõn, azaz 30 napon belül eljutott a társasághoz, nem kell további befizetést teljesíteni. Csak az ezután bejelentett igényekre fogadható el a díjrendeletben maximált hatósági díj.

Az önkormányzatok az új társaságban, a Digitel 2002-ben részvényt még nem birtokolnak, viszont a Digitel 2001 Részvénytársaságban van 49 százalékos tulajdoni hányaduk. A koncessziós szerzõdésben kikötöttük, hogy a koncessziós társaságban és a Digitel 2001-ben legkésõbb 1996. március 31-ig részvénycserét hajtsanak végre. Ennek eredményeként az önkormányzatok az új koncessziós társaságban közvetlen részvénytulajdont szereznek. A részvénycserérõl az önkormányzatok önállóan jogosultak dönteni.

A váci és gödöllõi területeken a közcélú távbeszélõ szolgáltatásokra és fejlesztésekre kötött koncessziós szerzõdések szankciórendszere több irányú biztosítékot jelent a lakossági érdekek védelmére. Lehetõségem van a kötbér érvényesítésére, a koncesszió kizárólagossági idejének csökkentésére és a koncessziós társaságnak felróható különleges súlyos szerzõdésszegés estén a koncessziós szerzõdés azonnali felmondására. Ez utóbbira megjegyzem, hogy bizonyára nagyon nehezen keríthetnénk sort, hiszen itt nem a koncessziós szerzõdés felmondása, hanem a lakosság telefonhoz jutása a cél. Tájékoztatom képviselõ urat, hogy a társaság mûködését folyamatosan ellenõrzöm.

(15.30)

A mai napon itt, az üléssel egyidejûleg a szakágazat helyettes államtitkárának vezetésével az érdekelt lakossági, vállalati és hatósági körben - a lakosság jogos elvárásait szem elõtt tartva és megoldásra törekedve - áttekintjük a körzetek telefonellátásában mutatkozó jogi és szakmai problémákat. Számítok arra, hogy végre pontot lehet tenni e régóta húzódó kérdésre, és elháríthatók az akadályok a lakosság jogos igényeinek - hangsúlyozom, jogos igényeinek - kielégítése elõl. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket, kérem képviselõ urat és a képviselõházat, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage